Uskoro počinje izgradnja gasovoda prema Hrvatskoj

0

Vlada FBiH usvojila je informaciju o izgradnji gasovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatske“, saopšteno je iz BH-Gasa.

Projekat izgradnje “Južne interkonekcije” je proglašen strateškim projektom za FBiH kojim se obezbjeđuje sigurnost snabdjevanja, diversifikacija izvora i razvoj tržišta prirodnog gasa u FBiH. Ovo je početni i prvi korak nastavka izgradnje gasovoda Zenica-Travnik-Novi Travnik-Posušje-Zagvozd.

BH-Gas je u saradnji sa Vladom Federacije BiH i premijerom Novalićem osigurao sredstva za izradu konačne studije izgradnje gasovoda, projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Istovremeno, u proteklom periodu obavljeni su i razgovori sa potencijalnim kreditorima koji su izrazili interes za finansiranje ovog projekta.

Također, potpisano je Pismo namjere sa hrvatskom kompanijom Plinacro o realizaciji i izgradnji plinovoda na teritoriji Republike Hrvatske do granice sa BiH, u cilju interkonekcije transportnih gasnih sistema dvije susjedne zemlje.

– BH-Gas je nakon godina u kojima su bili zaustavljeni svi razvojni projekti u gasnom sektoru uspio da za samo par mjeseci učini ovaj projekat fizibilnim, kako investitorima, tako i partnerima u BiH i regiji. Svakako da segment koji je ključan jeste da BH-Gas i Vlada Federacije BiH pokazuju spremnost da FBiH ne ovisi samo od jednog ulaza prirodnog gasa na Zvorniku, već da se ovim novim ulazom prirodnog gasa obezbjedi sigurnost snabdjevanja gasom i otkloni mogućnost ucjena na Zvorniku, kao i da se spriječe mogući tehnički problemi u transportu gasa, a sve zbog slabog održavanja gasovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz RS, saopšteno je iz BH-Gasa.

Na kraju, BH-Gas zahvaljuje Vladi FBiH na prihvatanju informacije i usvajanju Zaključka, kojim ovaj projekat započinje svoju realizaciju i za koji se nadamo da će nakon „sušnih godina“ u razvoju gasnog trzišta biti realizovan u sto kraćem roku.