UniCredit zaključio prvi kvartal s najvećom dobiti od 2007.

0

Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak da joj je neto dobit u prvom tromjesečju poskočila više od 20 posto, dosegnuvši najviši nivo u tom dijelu godine od 2007., poduprta osjetno smanjenim neto otpisima i rezervacijama za nenaplative zajmove i većim prihodima od naknada i provizija, prenosi Seebiz.

Neto dobit skočila je 22 posto, na 1,1 milijardu eura.

Izvršni direktor UniCredita, Jean Pierre Mastiere, kaže da su prihodi od provizija na investicije i transakcije porasli za 2,8 posto, na 1,75 milijardi eura, dok su neto kamatni prihodi ostali na stabilnih 2,6 milijardi eura, prenosi agencija AP.

Neto otpisi kredita i rezervacije smanjeni su za trećinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 496 miliona eura.

Bruto udio nenaplativih kredita u kreditnom portfelju pao je za 2,1 postotna boda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 9,5 posto.

U sklopu planiranog smanjivanja rizika bruto iznos nenaplativih kredita smanjen je na godišnjem nivou za 19,1 posto, na 44,6 milijardi eura. Do kraja 2019. godine trebao bi pasti na 37,9 milijardi eura, čime je banka poboljšala cilj naveden u decembru prošle godine prema kojem su ciljali na 40,3 milijarde eura.