U oktobru mogući veliki pomaci kursa eura

0

Nakon šest mjeseci uzastopnog rasta, u septembru je euro oslabio nekoliko posto u odnosu na američki dolar. Glavni razlog je politička nestabilnost koju su uzrokovali izbori u Njemačkoj te referendum u Kataloniji.

No, čak i bez političkih događaja korekcija je bila očekivana. Naime, gotovo svi investitori koji su od početka godine kapital iz USD prebacivali u EUR su ostvarili značajan prinos, izvještava portal Bankar.

Sasvim je normalno da u takvoj situaciji dio investitora zaključi da euro postaje precijenjen i odluči ga prodavati, što dovodi do pada kursa. U trenutku pisanja analize, na platformama Forex brokera Admiral Marketsa kurs EUR/USD iznosi 1.1738, što je 3% ispod nivoa dosegnute prije tri nedjelje kada je kurs iznosio 1.2093 dolara za jedan euro.

Kakvo kretanje očekivati u bliskoj budućnosti?

Haos koji je nastao za vrijeme referenduma u Kataloniji mogao bi dovesti do nastavka pada kursa eura tokom ove nedjelje. Naime, Katalonija je regija koja ima najveći BDP unutar Španije, te bi odcjepljene povećalo rizik finansijskih problema za cijelu zemlju, a to nije dobro za povjerenje u zajedničku evropsku valutu. Pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine u Njemačkoj takođe bi mogli u kratkom roku doprinijeti padu povjerenja u stabilnost EU.

Krajem nedjelje izlazi NFP podatak o situaciji na američkom tržištu rada, a budući da se radi o najvažnijem indikatoru ukupnog ekonomskog stanja, finansijska tržišta bi mogla burno reagovati ukoliko dođe do značajnijeg odstupanja od očekivanja.

Krajem mjeseca izlazi još važnija vijest koja bi mogla dovesti do promjene kursa eura od nekoliko posto u samo par dana, a radi se o objavljivanju plana za smanjivanje iznosa od 60 milijardi eura u evropski finansijski sistem koji sprovodi Evropska centralna banka. Predsjednik VIjeća guvernera ECB-a, Mario Draghi, najavio je da će na idućem sastanku koji se održava 26.10.2017. s kolegama odlučiti kada početi i kojim tempom smanjivati iznos koji se ubrizgava u sistem. Budući da će to značiti početak zatezanja monetarne politike, tj. rast kamatnih stopa, investitori i špekulanti bi mogli nastaviti kapital prebacivati u euro i time ga ojačati.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je najizgledniji scenario kretanja kursa u idućih nedjelju do dvije privremeno slabljnje od nekoliko posto na temelju straha od političke nestabilnosti na evropskom kontinentu. Nakon toga, kako se bude bližio datum sastanka čelnika ECB-a, moglo bi doći do ponovnog interesa za kupovinu eura, jer bez obzira na datum početka i tempo zatezanja monetarne politike, završetak QE programa je poprilično pouzdan znak da je ekonomska kriza u Evropi završena i da slijedi barem nekoliko godina poboljšavanja ekonomske situacije. (Bankar)