Turska se uključuje u projekat auto-puta Beograd-Sarajevo

0

Tokom posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, biće potpisan dokument kojim se Turska uključuje u realizaciju projekta izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo.

Taj dokument – pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture – potpisaće potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske, Ahmet Arslan, ističe se u saopštenju kabineta potpredsjednice Vlade.

“Turska je od samog početka podržavala ovaj projekat, a sada imamo i pismo o namjerama kojim se potvrđuje spremnost Turske da se aktivnije uključi u realizaciju ovog projekta. To znači da ćemo zajedno sa Turskom definisati naredne korake u realizaciji ovog projekta”, istakla je Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović

Ona dodaje da se ovim dokumentom ohrabruju investicije u transportnu infrastrukturu zapadnog Balkana i podstiče saradnja Srbije i Turske u oblasti željezničkog, drumskog, vazdušnog i vodnog saobraćaja.

Mihajlović je podsjetila  da se upravo u oblasti infrastrukture odnosi Srbije i BiH ubrzano unapređuju.

“Ovo nije prvi projekat koji Srbija realizuje zajedno sa Bosnom, ali će biti najveći do sada, poslije izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac sa zajedničkim graničnim prelazom, izgradnje vrtića i rekonstrukcije glavne ulice u Srebrenici i dogovora o zajedničkom održavanju mostova na Drini”, dodaje Mihajlovićeva.

Trasa ovog autoputa kroz Srbiju je poznata i nastaviće se na postojeću trasu Koridora 11, na dionicu od Preljine do Požege, dužine 31 kilometar.

Trasa autoputa u BiH još uvijek nije poznata.

Tanjug / BiznisInfo