Turska pravi borbeni tenk od 7 mlrd eura, pet kompanija pozvano na tender za izradu motora

0

Turski podsekretar odbrambene industrije (SSM) pozvao je 24. novembra pet kompanija da se prijave na projekat razvoja motora za nacionalni borbeni tenk Altay.

U izjavi na stranici sekretarijata, rečeno je da su kompanije pozvane da podnesu svoje ponude za „Power Group Development Project“ koji je fokusiran na razvoj motora tenka.

Kompanije među kojima su javna kompanija za izradu motora Tümosan kao i BMC Otomotiv, Figes Fizik, Istanbul Denizcilik i Tusas Motor, počeće da rade na motoru ukoliko budu izabrane..

Turska radi na razvoju svojih vlastitih odbrambenih sistema i opreme i u narednim godinama  planira proizvodnju borbenih helikoptera, tenkova, dronova i druge opreme.

Turski ministar odbrane Nurettin Canikli potvrdio je 22. novembra da je ova zemlja primila ponude za masovnu proizvodnju 500 Altay tenkova, od toga 250 opcionih. On je dodao da će tender biti okončan u narednim danima.

Projekat Altay tenka vodi turski proizvođač komercijalnih i vojnih vozila Otokar a njegova vrijednost procijenjena je na 7 milijardi eura.

Reuters / BiznisInfo