Turci registrovali firmu u Kalesiji, kreće izgradnja tvornice tekstila

0

Turska firma “Zeyteks”, koja u Kalesiji želi graditi tvornicu tekstilne industrije, u toj općini je već registrovala svoju kompaniju, rekao je predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović na sastanku sa načelnikom Seadom Džafićem, javila je lokalna NEON televizija.

Šehović je u više navrata boravio u Kalesiji sa vlasnikom te kompanije Zihnijem Yildizom.

Yildiz je u Kalesiji prvi put bio u julu, kada je predstavio biznis plan za pokretanje tvornice tekstila koja bi bila smještena na 53.000 m2, a tada mu je načelnik Sead Džafić obećao sve vidove pomoći kako bi se to što prije realiziralo.

Šehović je rekao da je to obećanje ispunjeno i zahvalio je načelniku za sve što je učinio da oni registruju kompaniju u Kalesiji i da krenu sa prikupljanjem određene dokumentacije kako bi se što prije počelo sa postavljanjem konstrukcija, odnosno proizvodnih hala u kojima će za početak raditi oko 250 radnika, a u narednim godinama ta brojka bi išla i do 1.000.

Investitori iz Turske su obišli i industrijsku zonu, a tvornica će najvjerovatnije biti smještena u Gornjoj Kalesiji.

Načelnik je kazao da će Općina urediti industrijsku zonu kako bi se investitorima olakšao ulazak u posao, ali je obećao i druge vidove pomoći kako bi se sve dogovoreno uskoro provelo u djelo, odnosno kako bi što prije pogoni bili uređeni i da tvornica tekstile industrije starta sa proizvodnjom.

Sastanku u Kalesiji osim Hasana Šehovića prisustvovao je i direktor firme koja je osnovana u Kalesiji Ševal Šehić, kao i savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović.