Trgovinski rat SAD i Kine mogao bi početi u ponedjeljak

0

Američki predsjednik Donald Tramp informisao je u petak kineskog lidera da se sprema trgovinska istraga o kineskoj zloupotrebi američkog intelektualnog vlasništva, rekao je neimenovani zvaničnik CNN-u, prenosi BiznisInfo.

Tramp je rekao predsjedniku Xiju Jinpingu da će u ponedjeljak narediti američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da počne istraživati navodnu krađu intelektualnog vlasništva američkih kompanija.

Ovaj potez mogao bi biti uvod u nametanje uvoznih taksi na kinesku robu u SAD, što bi praktično značilo ulazak u trgovinski rat između dvije najveće ekonomije na svijetu.

Izvor CNN-a navodi da je Tramp planirao otvoriti istragu još prošle sedmice, ali je odložio odluku kako bi osigurao podršku Pekinga u Vijeću sigurnosti UN-a za proširene sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Tramp mjesecima pokušava primorati Kinu da poveća pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od raketnog programa, ali je nedavno izrazio frustriranost zbog nedostatka napretka. Trgovinska istraga mogla bi narušiti odnose SAD i Kine usljed sjevernokorejske krize.

Još nije poznato kako će Kina reagovati na trgovinsku istragu. Kada su se prve informacije pojavile o mogućnosti pokretanja istrage prije desetak dana, kinesko ministarstvo trgovine je naglasilo važnost trgovinski odnosa dvije države te izrazilo očekivanja da će se razmimoilaženja prevazići kroz dijalog i konsultacije. Naglasili su da je kineska vlada uvijek pridavala mnogo važnosti zaštiti intelektualnog vlasništva.

Trgovinska istraga je samo jedna od mjera koje Tramp želi poduzeti protiv Pekinga. Trampova administracija sprema i druge mjere kako bi pokušala ispraviti trgovinski deficit s Kinom, koji je prošle godine iznosio više od 300 milijardi dolara.  

Osim ispravljanja trgovinskog deficita, na ovaj način se želi izvršiti dodatni pritisak na Preking da poduzme oštrije mjere protiv Pjongjanga.

CNN / BiznisInfo