‘Toroidal steel’ proizvodi transformatore: Otvorili novi pogon, sve rade za izvoz

0

Jedno od uspješnijih privrednih društava čije je sjedište u zavidovićkom Poslovnom inkubatoru je “Toroidal steel”, firma koja se već pet godina bavi proizvodnjom toroidalnih transformatora, više od 100 vrsta modela, po čemu su jedinstveni.

Gotov proizvod namijenjen je isključivo stranom tržištu, u prvom redu italijanskom, odakle se distribuira po cijelom svijetu – kaže Bekim Zuferi, direktor firme.

Budući da je Zuferi rođen u Italiji, gdje je dugo živio i radio, nastoji da se proizvodnja i princip rada firme odvijaju prema tim standardima.

Počeli smo sa osam, a trenutno zapošljavamo više od 30 radnika. Dnevno proizvedemo skoro 1.800 transformatora. Transport ide na sedmičnom osnovu. Tržište nalazimo u cijelom svijetu, od Španije, Njemačke, Kine, Amerike... – kaže Zuferi za Avaz.

“Toroidal steel” otvorio je prije godinu i po u Zavidovićima još jedan pogon, na istoj lokaciji. Proizvodnja se trenutno odvija u dvije smjene. U ovom pogonu proizvode se, također, transformatori, koji se izrađuju na nešto složeniji način. Za ovaj posao potrebne su i specijalne mašine, a nekoliko novih očekuju, kažu, već ovih dana.

Iz razgovora sa jednim od zaposlenika saznajemo da rad na izradi transformatora nije fizički težak, ali traži preciznost i detaljnost. Dijelovi serijske proizvodnje su povezani. Za izradu se koriste bakar i aluminij, koji se uvoze iz Italije.

Vlasnik “Toroidal steela” ističe problem koji je prisutan već neko vrijeme. Izvjesno je, naime, proširivanje proizvodnje ove firme, ali problem postaje radna snaga.

U ovom trenutku treba nam još deset radnika. Nudimo odlične uvjete, ali sve češće imamo mlade koji odrade probni i edukacijski rok, a potom odlaze, što je gubljenje vremena i nama i njima – kaže Zuferi.

Brojni modeli

Pored velikog broja transformatora široke namjene, proizvode i jezgra i kablove. Transformatori su od pet vati do 400 kilovati, jednofazni, trofazni, autotransformatori i prigušnice visokog kvaliteta.

(Avaz)