Švedska je prva zemlja koja će izbaciti gotovinu iz upotrebe

0

Švedska je već prva u svijetu po tome što sve više izbacuje keš iz upotrebe. Sada imaju i datum – 2023. je godina u kojoj će Šveđani biti društvo bez gotovine.

Za pet godina, pokazuje studija, prodavnice vjerovatno neće ni htjeti da prihvate keš u toj zemlji, prenosi portal Nova ekonomija.

Studiju je radio državni institut za tehnologiju KTH u saradnji sa državnom ekonomskom školom. 

Dvojica vodećih istraživača tvrde da će Švedska postati prvo društvo bez keša na svijetu 24. marta 2023. godine. 

Ipak, ima i onih koji upozoravaju da koliko god prodavnice planiraju da pređu potpuno na bezgotovinska plaćanja, potrošači su ipak ti koji su glavni pokretači ove promjene. 

“Trenutno, 97 odsto trgovaca prihvata gotovinu, ali samo 18 odsto plaćanja vrši se u gotovini, tako da su potrošači pokretačka snaga”, izjavio je Niklas Arvidson. 

Tamo već postoje i kampanje od strane banaka i sindikata koji podstiču potrošače da se oslobode keša. 

“Mi smo mala zemlja koja je dugo vremena imala stabilnu demokratiju. Za nas nije problem da je novac vidljiv samo na internet stranici, vjerujemo”, objasnio je jedan od zagovornika novog sistema. 

Uprkos dosadašnjem napretku, i dalje postoje one grupe koji sumnjaju. Arvdison tvrdi da je riječ uglavnom o starijim ljudima, osobama sa invaliditetom, imigrantima i malim preduzećima. 

Ironično, Švedska je postala i prva evropska nacija koja je počela da štampa novčanice.