Stiže još sedam kompaktnih Mercedesa

0

Početkom februara Mercedes je predstavio novu generaciju hečbeka A klase, a za njim će uslijediti bar još sedam modela koji pripadaju segmentu kompaktnih vozila, piše CarAdvice.

To je u razgovoru sa novinarima na prezentaciji A klase otkrio šef dizajna njemačke premijum auto-marke Gorden Wagener, pišu Nezavisne novine.

“Na ovoj mehaničkoj platformi biće napravljeno najmanje osam modela i, uvkeravam vas, svi će biti izuzetno atraktivni”, kazao je Wagener.

S obzirom da u okviru još uvijek aktuelne generacije kompaktnih Mercedesa postoji ukupno 5 modela (A klasa hečbek, CLA kupe limuzina i Shooting Brake, GLA krosover i B klasa MPV) postavlja se pitanje koji su to novi modeli na koje misli Gorden Wagener.

Pouzadno se zna da će jedan od njih biti potpuno novi model – Mercedes A klase Sedan, koji bi takođe trebalo du ima premijeru u 2018.

Izvijesni su i nova CLA kupe limuzina, GLA krosover, kao i sljedeća generacija B klase MPV.

Najavljen je i novi krosover sa oznakom GLB, čije smo “špijunske” fotografije nedavno vidjeli. GLB će biti praktičniji i prostraniji od GLA, koji je tek nešto više od A klase hečbek sa većim “klirensom”.

O preostala dva kompaktna modela još se spekuliše.

Mercedes CLA trenutno je dostupan i u Shooting Brake verziji, pa postoji mogućnost da se i u sljedećoj generaciji ova karoserijska varijanta nađe u ponudi. Ipak, s obzirom da je veći CLS ostao bez Shooting Brake modela, slična sudbina mogla bi da zadesi i CLA Shooting Brake.

Nagađa se da bi Mercedes mogao da ponudi i klasičan karavan zasnovan na A klasi Sedan, a vrlo je vjerovatno da će njemački proizvođač, barem za kinesko tržište, napraviti A klasu Sedan sa produženim međuosovinskim rastojanjem.

Eventualne kupe i kabriolet verzije za sada se ne spominju kao opcije. (NN)