Starom Gradu odobren saudijski kredit za 4 projekta

0

Općini Stari Grad Sarajevo odobren je kredit Saudijskog fonda za razvoj od 13,4 miliona KM, za realizaciju četiri velika projekta: izgradnju sportske sale, podzemne garaže, rekonstrukciju Doma zdravlja Stari Grad i utopljavanje zgrade Općine Stari Grad.

Projekti moraju biti završeni do 2021. godine, a otplata kredita počet će za pet godina i trajati 20 godina.

Prošle sedmice načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnica načelnika za finansije Senada Katica boravili su u Rijadu i obavili uspješne završne pregovore, nakon čega je potpisan Ugovor o kreditiranju.

Proces apliciranja za kreditna sredstva počeo je prije četiri godine i bio je veoma temeljit i iscrpan. No, Hadžibajrić je rekao da su finalni pregovori trajali veoma kratko.

“Pored projekata koji se tiču Općine Stari Grad, Doma zdravlja Stari Grad i OŠ ‘Edhem Mulabdić’, ističem da smo konačno našli rješenje za izgradnju podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, odnosno da će se finansirati 100 posto sredstvima kredita. Zbog ovog projekta smo nažalost izgubili pune dvije godine – zbog obaranja tendera što je trajalo tokom čitave prošle godine i dogovora oko javno-privatnog partnerstva što traje čitavu ovu godinu. Sada, odobravanjem kreditnih sredstava neće biti nikakvog javno-privatnog partnerstva, garaža će biti naša i u potpunosti uknjižena na Općinu Stari Grad, kojoj će pripadati sav prihod od njenog korištenja,” pojasnio je Hadžibajrić.

U najboljem slučaju, izgradnja garaže i drugih projekata počet će na proljeće naredne godine.

Procjenjuje se da će garaža ostvarivati dobit oko 60.000 KM mjesečno, dok će rata ovog kredita iznositi oko 53 – 54.000 KM.