Specijalno izdanje Lade, luksuz na ruski način

0

Ruski Avtovaz, proizvođač Lade, ponudio je svoj legendarni terenac “niva” za 40 godina postojanja u dva posebna izdanja ograničene serije.

Lada Niva definitivno nije terenac kojeg povezujete s luksuzom, njen je glavni cilj jednostavnost i robusnost u svim uslovima vožnje. Njen bazni oblik identičan je 40 godina, po čemu je uporediva s ostalim automobilima slične namjene poput Mercedes-Benza G-klase ili Land Rover Defendera.

Doduše, G-klasa je kroz svoj životni vijek mnogo snažnije evoluirala od Nive, a Defender više nije u proizvodnji već se iščekuje druga generacija.

Kako bi dostojno obilježili četrdeset godina u proizvodnji, Rusi su Nivu izdali u dvije posebne serije koje su – luksuzne.  U okvirima Lade, naravno. Jedna edicija zove se ‘edition’, dok je druga imena ‘40th Anniversary’, obje će biti proizvedene u 1977 primjeraka.

“Edition” Lada Niva dostupna je s dodacima od čelika i eko-kožom u interijeru, posebno obojenom instrument tablom te posebnim logotipom edicije, dok drugi specijalni model stiže s karoserijom u maskirnoj ‘boji’, posebnim logotipima i crnim kožnim sjedištima. (b92)