Slovenija kreće u nove pregovore o privatizaciji NLB-a

0

Nakon što je prošle nedjelje zaustavila početak privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) slovenačka vlada će u novim pregovorima s Briselom pokušati da promijeni uslove njene prodaje, rekla je u petak u Luksemburgu ministarka za finansije Slovenije, Mateja Vraničar Erman.

“Svi sagovornici izrazili su razumijevanje za taj slučaj, složivši se da postoje vrlo specifične okolnosti koje je potrebno uvažiti”, kazala je Vraničar Erman nakon sastanaka s funkcionerima Evropske komisije i IMF-a.

Privatizaciju NLB-a Slovenija je dogovorila s Evropskom komisijom prije tri godine, nakon što je najveća slovenačka banka bila dokapitalizirana proračunskim sredstvima.

Slovenija je banku koja je u 100 postotnom državnom vlasništvu zbog državne pomoći banci u proces njene sanacije, kad ju je dokapitalizovala s 2,7 milijardi eura, trebala da privatizuje tako da država zadrži 25 posto dionica, a ostalo proda inicijalnom javnom ponudom (IPO), i to u dvije faze: 50 posto do kraja ove i još 25 posto dionica do kraja iduće godine. No, vlada je postupak zaustavila, pravdajći se neriješenim i otvorenim pitanjem sudskih postupaka koji se protiv NLB-a zbog prenesene devizne štednje hrvatskih građana vode pred hrvatskim sudovima, ali i manjom cijenom koju bi dobili od zainteresovanih investitora u odnosu na iznos koji je država uložila u banku, jer su joj finansijski stručnjaci prenijeli da bi za dionicu mogla dobiti manje i od njene knjigovodstvene vrijednosti.

Odgovarajući na pitanja novinara slovenačka ministrica finansija nije u isključila ni mogućnost da se u pregovorima pokuša dobiti odobrenje da NLB ostane u 100-postotnom vlasništvu države, odnosno da se od privatizacije odustane, prenosi Seebiz.eu.

Osim toga, želja je slovenačke vlade da NLB zadrži status jake regionalne banke, te da ne proda svoje filijale u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, što bi po prijašnjem dogovor s Evropskom komisijom morala učiniti ako bi odustala od privatizacije banke koja drži skoro 40 posto slovenačkog finansijskog tržišta, pojasnila je Erman.

“Moj je mandat da s Evropskom komisijom proučim sve mogućnosti. Tek nakon toga vidjećemo kakva je konkretna reakcija Komisije na pojedine prijedloge i u kojoj ćemo formi moći predložiti promjenu naših obveza u pogledu privatizacije NLB-a”, kazala je Erman.