Sjeverni tok II kreiraće 30.000 radnih mjesta u Evropi

0

Projekat plinovoda Sjeverni tok II će evropskoj ekonomiji doprinijeti stvaranjem 5 milijardi eura vrijedne ukupne proizvodnje i otvaranjem 30.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom tokom pet godina, rekla je Annette Berkhahn, viša savjetnica u konsultantskoj kompaniji Arthur D. Little iz Pariza.

Berkhahn je učestvovala na Baltičkom energetskom samitu održanom 4. decembra u Vilniusu gdje je istaknula ključne elemente u najnovijem izvještaju Arthur D. Little o Sjevernom toku II, projektu plinovoda kojim će plin iz Rusije ispod Baltičkog mora biti dopremljen u Evropsku uniju.

Ona je rekla da će mnoge mogućnosti zapošljavanja za evropske građane nastati iz projekta a kako će se njihov uticaj razlikovati ovisno o ekonomskoj strukturi svake uključene zemlje, prenijele su agencije.

“Izgradnja plinovoda će uticati na mnoge različite zemlje i sektore, unutar i izvan Europe, a najznačajniji uticaj vidjet će se u Rusiji i Njemačkoj, ali i u Finskoj, Švedskoj, Holandiji, Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekla je.

Izvještaj kompanije odnosi se naročito na direktne efekte investicije dok indirektni efekti, kako pozitivni tako i negativni, još nisu u potpunosti analizirani, objasnila je Berkhahn.

Sjeverni tok II je projekat plinovoda dužine 1.200 kilometara, koji ima za cilj udvostručiti trenutni kapacitet od 55 milijardi kubnih metara godišnje plinovoda Sjeverni tok.

Projekt se suočava s otporom nekih evropskih zemalja poput Litve, Poljske i Danske.

B.M.