Siemensov partner: “Kaldera kompani” proizvodi jedinstvene sisteme protivgradne zaštite

0

“Kaldera kompani” postoji već 27 godina i sjedište joj je u Laktašima.

“Bavimo se proizvodnjom elektroenergetske opreme, a automatizovana protivgradna zaštita je naša nova proizvodna linija. Kad je u pitanju elektroenergetska oprema, bez pretjerivanja mogu reći da je `Kaldera kompani` lider u regionu što se tiče proizvodnje opreme niskog i srednjeg napona”, kazao je za Srnu direktor ovog preduzeća Drago Stanivuković.

Prema njegovim riječima, “Kaldera kompani” je ovlašteni partner njemačkog “Siemensa”:

“Proizvodimo po licenci `Simensa` srednjonaponska postrojenja, a imamo i sopstvenu razvojnu liniju. Naši razvojni tim inženjera razvio je srednjonaponske ćelije za primarnu distribuciju. One su ispitane u međunarodno akreditovanim laboratorijama širom Evrope”, kaže Stanivuković.

On navodi da proizvodi “Kaldera kompani” svojim kvalitetom i postojanošću osvajaju, kako tržište BiH i Srbije, tako i tržišta Njemačke i Švajcarske.

“Na tržištu Švajcarske prodajemo kablovske kanale, a na tržištu Njemačke automatske magacine za alatne mašine, filtere za ulja i emulzije, takođe, za alatne mašine, elektro-razvodne ormare niskog i srednjeg napona, kao i drugu opremu”, naveo je Stanivuković.

Kompanija je na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji se trenutno održava u Novom Sadu predstavila jedinstveni sistem protivgradne zaštite koji nimalo ne zaostaje za svjetskim trendovima u toj oblasti, kazao je Stanivuković.

“`Kalderin` automatizovani sistem protivgradne zaštite koji smo predstavili na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu značajan je po tome što se njime može pravovremeno dejstvovati raketama, na pravo mjesto i spriječiti šteta koju nose gradonosne nepogode”, rekao je Stanivuković za Srnu.

On tvrdi da taj protivgradni sistem u potpunosti eliminiše kašnjenje u ispaljenju raketa u gradonosne oblake.

“Kad se iz ručnih lansera gađa i kad to čine protivgradni strijelci dolazi do kašnjenja, pa je ispaljenje raketa često uzaludno ili su se dešavali promašaji gradonosnog oblaka. Naš sistem potpuno eliminiše kašnjenje u ispaljivanju, zbog čega je veoma efikasan u zaštiti od grada”, kaže Stanivuković.

On ističe da se sistemom upravlja iz jednog centra, čime je smanjena mogućnost ljudske greške.

“U centru se obrađuju signali sa radom meteoroloških radara i tako se pozicionira i locira gradonosni oblak. Potom se daje nalog lanserima u okruženju da dejstvuju na tačno određeno mjesto i u tačno određenom trenutku. Time se gotovo u potpunosti isključuje mogućnoost ljudske greške, a protivgradna zaštita pokazuje svu svoju efikasnost”, rekao je Stanivuković.

On je naveo da je “Kalderin” protivgradni sistem već isproban u opštini Laktaši.

“Protivgradni sistem već je isproban u Laktašima. On ima 10 lansera povezanih u jedan sistem. Teritorija je pokrivena radarom visoke tehnologije, američke proizvodnje. Lociran je na Borju, a domet mu je 250 kilometara. Trenutno gradimo još jedan meteorološki radar na Јahorini, što će još više poboljšati protivgradnu odbranu”, kaže Stanivuković.

On je izrazio očekivanje da će nastup na Poljoprivrednom sajmu povećati učešće proizvoda “Kaldera kompani” na tržištu Srbije.

“Očekujem povećanje učešća lepeze naših proizvoda na tržištu Srbije, a samim tim i na tržištima evropskih regiona”, rekao je Stanivuković.