Sarajevski kiseljak: Prodaja veća od očekivane

0

Sarajevski kiseljak, vodeći domaći proizvođač vode i sokova, u 11 mjeseci 2017. godine imao je prihode od 334 miliona kuna (oko 85 miliona KM), objavila je uprava Agrokora. Dobit kompanije (EBITDA) iznosila je 71 milion kuna (oko 18 miliona maraka).

Prihodi od prodaje kupcima izvan grupe u zemlji, kao i prihod od prodaje na stranim tržištima veći je od očekivanog. Mineralna voda i sky grupa proizvoda ostvarili su rast u odnosu na očekivanu prodaju, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.

Dodaje se da EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) prati stalni rast u odnosu na očekivane vrijednosti zbog porasta prihoda od prodaje i pada cijene šećera tokom godine.  Zalihe su manje u odnosu na prethodni mjesec zbog povećanja prodaje, te optimiranja zalihe.  Dani naplate su na nivou prethodnog mjeseca.

Druga Agrokorova prehrambena kompanija u BiH, Ledo Čitluk, također je dobro poslovala. Imala je prihode od 279 miliona kuna (oko 72 miliona KM) a dobit je bila 61 milion kuna (oko 16 miliona KM).

Prihodi od prodaje u novembru su rasli u skladu s očekivanjima. Najveći doprinos rastu prodaje dale su kategorije ribe i povrća, gdje su uvedeni novi artikli kao odgovor na aktivnosti konkurencije. Ostvarena EBITDA je u skladu s očekivanjima, navodi se u izvještaju.

Dani obrtaja zaliha su se povećali u novembru u odnosu na oktobar zbog početka pripreme za prodaju u prvom kvartalu 2018. godine u periodu prije Uskrsa. Dani naplate potraživanja su smanjeni u odnosu na prethodni mjesec.