Sarajevo Business Forum 2017 predstavljen na Privrednom forumu u Makedoniji

0
Na forumu je govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je naglasio da je, osim političkog, neophodno stvoriti i pozitivan poslovni ambijent u obje zemlјe, u kojem će se privrednici osjećati sigurno i koji će privući nove investitore.

Podsjetio na poslijeratnu situaciju u BiH, kada je zemlja imala problem općeg imidža zbog kojeg nije bilo nikakvih ulaganja.

“Pozitivno je ipak to što, iako ulagači teško dolaze, kad dođu rijetko napuštaju BiH. Ako svi istinski damo sve od sebe, moguće je napraviti dobar ambijent. Zadovolјstvo mi je je što imam priliku da vidim ovakav skup i očekujem da rezultat ovog privrednog foruma bude unapređenje prvenstveno vaše međusobne poslovne saradnje, od čega će automatski i naše dvije zemlјe imati korist”, poručio je Ivanić.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da su odnosi BiH i Makedonije prijatelјski, te da se u vanjskotrgovinskoj razmjeni Makedonije, BiH nalazi na 20. mjestu.

Azra Čolić, rukovodilac BBI VIP biznis kluba, kazala je nakon Foruma da su Makedonski privrednici izrazili interes za Sarajevo Business Forum gdje vide dobru priliku za regionalno umrežavanje kao i za otvaranje mogućnosti saradnje sa trećim tržištima.

Na Privrednom forumu u Skoplјu učestvuje 11 kompanija iz BiH i 35 iz Makedonije. Forumu prisustvuju i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i predstavnici BBI banke.

Sarajevo Business Forum, u saradnji sa United Bank of Albanija, će biti predstavljen i potencijalnim investitorima i poslovnim ljudima u Tirani u petak, 21. aprila 2017., saopćeno je iz BBI banke.

(Fena)