Rusi preuzimaju lidersku poziciju u izvozu žitarica, EU u problemima

0

Rusija u ovoj godini obara rekorde u izvozu žitarica i postaje vodeća zemlja svijeta u ovom području – već sredinom aprila izvoz je povećan za čak 40 odsto u odnosu na isti period lani.

Istovremeno, EU bilježi pad proizvodnje žitarica. NJen izvoz je ove godine dostigao minimum u proteklih pet godina – ukupno 24 miliona tona.

I Ministarstvo poljoprivrede SAD upozorava da se EU suočava sa ozbiljnom konkurencijom na izvoznim tržištima, a tu konkurenciju čine, prije svega, Rusija i zemlje crnomorske regije.

Istovremeno, Brisel se suočava i sa pritiskom na evro, piše u izvještaju američkog Ministarstva.

EU je još u sezoni 2016/2017. godina izgubila vodeću ulogu u izvozu pšenice u zemlje Sjeverne Afrike i Bliskog istoka /Alžir, Maroko, Saudijska Arabija i Egipat/, a rast proizvodnje u Rusiji nije joj dozvolio vraćanje izgubljenih pozicija.

Tako je u sezoni 2017/2018. godina izvoz iz Poljske smanjen za milion tona.

Slabljenje evropskih pozicija na svjetskom tržištu žitarica uslovljeno je smanjenjem proizvodnje u pojedinim evropskim zemljama, kao i nepovoljnim klimatskim faktorima i smanjenjem površine usjeva.

Rusija najviše izvozi žitarice u Egipat, Tursku, Bangladeš i Indoneziju, s tim što na indonežanskom tržištu potiskuje SAD, Kanadu i Australiju, potvrdio je generalni direktor kompanije “Prozerno” Vladimir Petričenko u intervjuu za ruski poslovni list “Vzgljad”.

Rusi, umjesto Evropljana i Amerikanaca, izvoze pšenicu u zemlje podsaharske Afrike – Nigeriju, Sudan, Tanzaniju i Južnoafričku Republiku.

Rusija je uvijek izvozila mnogo pšenice u taj region, gdje dodatno povećava prisustvo.

Ove godine, Rusija je uvećala i izvoz u Maroko, na čijem tržištu tradicionalno dominiraju Francuzi, te u Jugoistočnu Aziju, gdje se ranije uglavnom kupovala australijska pšenica, navodi “Ruska riječ”.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Rusija je, do sada, u ovoj godini izvezla 31,8 miliona tona pšenice.

Ruska Federacija nema konkurenciju ni u izvozu ječma u Saudijsku Arabiju, a kada je riječ o pšenici, zasad postoji dogovor o dvije probne isporuke radi provjere žita.

Eksperti tvrde da Rusija ima velike šanse da osvoji i dio tamošnjeg tržišta, koje u ovom trenutku pripada EU, SAD i Australiji.

Srna