RBS plaća 5,5 milijardi dolara zbog sloma tržišta hipotekarnih kredita

0

Britanska banka Royal Bank od Scotland (RBS) pristala je da plati 5,5 milijardi dolara američkom regulatoru, čime je sporazumno zaključen spor pokrenut pod optužbom o njenoj odgovornosti za slom tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita.

“Royal Bank of Scotland se … nagodio s američkom Agencijom za finansiranje stanovanja (FHFA)”, stoji u saopštenju, uz napomenu da će prema toj nagodbi američki regulator “povući sve tužbe protiv RBS-a”.

“Nagodba je oštar podsjetnik na ono što se desilo banci prije finansijske krize i na visoku cijenu plaćenu za globalne ambicije“, naveo je u saopštenju RBS-ov izvršni direktor Ross McEvan.

Nakon što plate 5,5 milijardi dolara odštete, RBS-u će biti vraćeno 754 miliona dolara „po osnovi sporazuma s trećim stranama o osiguranju gubitaka”.

Veći dio neto iznosa odštete od 4,75 milijardi dolara već je rezervisan, napominju u banci, kojoj je britanska vlada pritekla u pomoć na vrhuncu finansijske krize 2008. godine najvećim finansijskim paketom na globalnom nivou.

Slom tržišta hartija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima pokrenuo je talas stečajeva i kriza a potom i globalnu recesiju, u kojoj je uništeno desetak miliona radnih mjesta širom svijeta.