728x90

Raste prodaja PSA, obezbjeđena pozicija drugog najvećeg proizvođača u Evropi

0

Globalna prodaja francuske automobilske kompanije “Peugeot Citroen” (PSA) blago je porasla u prvom polugodištu 2017. godine.

Prodaja je skočila zahvaljujući obnavljanju proizvodnje u Iranu, čime su kompenzovani problemi u Kini gde je prodaja pala za gotovo 50 odsto.

Prodaja PSA u Kini je u periodu januar-jun pala za 48,6 odsto na 152.380 jedinica, dok je u Evropi, ključnom tržištu, smanjena za 1,9 odsto na 1,03 miliona vozila, uglavnom zbog lošijih performansi luksuznog Pežoovog brenda DS, prenosi agencija France press. 

Ukupno gledano, PSA je širom svijeta prodao skoro 1,58 miliona vozila u prvom polugodištu, što je rast prodaje od 2,3 odsto.

PSA sjedište u Parizu

Na Bliskom istoku i u Africi, prodaja je utrostručena zbog obnavljanja proizvodnje u Iranu, gdje je francuska kompanija ušla u partnerstvo sa lokalnim proizvođačem automobila, poslije ublažavanja međunarodnih sankcija toj zemlji. 

U Latinskoj Americi, prodaja je u prvih šest mjeseci porasla za 8,5 odsto, na 96.357 automobila. 

Ukoliko se planirano preuzimanje “General Motors”-ovih brendova, “Opel”-a i “Vauxhall”-a, završi uspješno, PSA bi mogao povratiti poziciju drugog najvećeg proizvođača automobila u Evropi, poslije njemačkog “Volkswagen”-a. (Tanjug)