Radite posao koji ne volite? Posljedice su poražavajuće!

0

Loš posao je onaj koji je dosadan, ispod vještina koje zaposleni posjeduje ili posao koji je nestabilan

Treba raditi posao koji voliš – to nije fraza, već činjenica koju potvrđuje i sve više istraživanja.

Još jedna studija objavljena na ovu temu pokažuje kako nekvalitetan posao može imati daleko veće posljedice na zdravlje i opšti osjećaj nezadovoljstva od nezaposlenosti, prenosi Harpers Bazaar.

Istraživanje definiše loš posao kao onaj koji je dosadan, ispod vještina koje radnik posjeduje ili kao posao koji je nestabilan.

“Osobe koje su si pronašle optimalno zaposlenje pokazale su značajan napredak svog mentalnog zdravlja u odnosu na osobe koje su ostale nezaposlene no, osobe koje su pronašle zaposlenje lošijeg kvaliteta pokazale su značajno pogoršanje mentalnog zdravlja u odnosu na one koji su ostali nezaposleni”, kaže autor studije Peter Butterworth.

Tokom sprovođenja istraživanja, radna su mjesta poređana po psihosocijalnim elementima: u kojem stupnju nude kontrolu, slobodu i raznolikost. Naime, rezultati su pokazali da upravo psihosocijalni kvalitet radnog mjesta određuje koliko je zaposleni srećan.

Ako mislite da ste ‘zaglavili’ na pogrešnom poslu, ne očajavajte već razmislite o alternativama i polako počnite pripremati teren za prelazak na bolji posao. (Bankar.me)