Propali projekat finansiran novcem bh. građana

0

Ovih dana postalo je jasno da od izgradnje turističkog grada Buroj Ozone u općini Trnovo neće biti ništa, a neki mediji su objavili da je vlasnik kompanije Buroj, Ahmed Ismail, napustio BiH.

Iz ove kompanije nisu se udostojili ni oglasiti na činjenicu da izgradnja grada nije počela ni osam mjeseci nakon ceremonije polaganja kamena temeljca, kojoj su prisustvovali najviši državni zvaničnici.

Načelnik Trnova Ibro Berilo rekao je da sve informacije daje isključivo Buroj International Group, te da on više ne želi govoriti o ovom projektu.

Brojni mediji pišu da je riječ o još jednom projektu koji je obećan ali nije realiziran, ali stvari nisu tako jednostavne.

Ono po čemu se ovaj projekat razlikuje je što su na njega potrošene ogromne pare poreskih obveznika BiH, piše BiznisInfo.

Prema ugovoru koji je potpisan između Buroja i Općine Trnovo 2015. godine, općina se obavezala na čitav niz troškova za ovaj projekat.

Između ostalog, Općina se obavezala da će Buroju pokloniti parcele koje su u njenom vlasništvu, da će otkupiti one koje su u privatnom vlasništvu, da će raditi na izradi raznih dokumenata, da će vršiti medijsku promociju projekta, da će finansirati izgradnju prateće infrastrukture itd.

Nije poznato koliko je po svim osnovama potrošeno novca poreskih obveznika za ovaj projekat.

Ono što se zna, i što je načelnik Ibro Berilo u više navrata javno govorio, jeste da je Općina izvojila najmanje milion maraka za kupovinu zemljišta na kojem se trebao graditi turistički grad.

Berilo je u martu ove godine rekao da je općina imala „minimalna ulaganja“, odnosno da je finansirala ceremoniju polaganja kamena temeljca i da je izdvojila milion maraka za kupovinu zemljišta.

U budžetu Općine i prošle i ove godine izdvajana su sredstva za izgradnju elektro, gasne i tt mreže, kao i vodovoda za Prečko polje, gdje se trebao nalaziti Buroj Ozone, ali nije poznato da li je taj novac potrošen i u kojem iznosu. 

Bez obzira na to da li je na projekat protrošena jedna marka ili više miliona maraka novca poreskih obveznika, to je dovoljan razlog koji obavezuje predstavnike kompanije Buroj i Općine Trnovo da hitno objasne građanima zbog čega radovi nisu počeli.

Također, vrijeme je da kompanija Buroj International Group, koja je najavila da će u projekat uložiti 4,5 milijardi maraka, ponudi dokaze o svom bonitetu.

Ova kompanija se u bh. javnosti predstavlja kao jedan od vodećih investitora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a zapravo je riječ o novoosnovanoj firmi s kapitalom od 2.000 KM koja iza sebe nema nijedan sličan projekat.