Proizvodnja nafte rast će u 2018. godini snažnije od potražnje

0

Globalna proizvodnja nafte rast će iduće godine snažnije od potražnje, ponajprije zbog pojačane proizvodnje u SAD-u, izvijestila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Neovisni proizvođači povećat će iduće godine proizvodnju za 1,5 milion barela dnevno, na ukupno 59,7 miliona barela dnevno, procjenjuje IEA u najnovijem mjesečnom izvještaju o globalnim tržištima nafte.

Američka će proizvodnja iduće godine premašiti 14,1 milion barela nafte dnevno, izračunali su u toj agenciji, koja savjetuje Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u energetskom sektoru.

IEA-ino izvješće ne sadrži prognoze proizvodnje u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u idućoj godini. Izračunali su tek da je u maju proizvodnja kartela porasla na 32,08 miliona barela dnevno, čime bi ukupna globalna ponuda u prošlom mjesecu dosegnula 96,69 miliona barela dnevno.

Ukupna globalna potražnja trebala bi po procjeni IEA-e u idućoj godini porasti za 1,4 miliona barela dnevno, na ukupno 99,3 miliona barela dnevno.

– Očekujemo da će u 2018. godini proizvodnja u zemljama koje nisu članice OPEC-a rasti… nešto snažnije no što se očekuje za globalnu potražnju – stoji u izvješću.

– Naša prva procjena za 2018. godinu navodi na zaključak da će američka proizvodnja sirove nafte rasti na godišnjoj razini… pri čemu bi taj rast mogao biti i snažniji s obzirom na dinamiku te nevjerojatne, vrlo raznolike privredne grane – dodaje se u izvještaju.

U IEA-i također napominju da bi dinamičan rast američke proizvodnje mogao zadati glavobolje izvoznicima, i to samo dan nakon što su se iz OPEC-a požalili da pojačana proizvodnja u SAD-u minira njihova nastojanja da obnove ravnotežu ponude i potražnje na naftnom tržištu.

OPEC je zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučio smanjiti proizvodnju za ukupno 1,8 miliona barela dnevno do kraja marta 2018. godine kako bi smanjili višak u opskrbi i poduprli cijene.

Njihova je inicijativa poduprla cijene u ovoj godini a to su iskoristili američki proizvođači nafte iz škriljca da pojačaju proizvodnju. Tu mogućnost nudi im proizvodna tehnologija koja traži manja ulaganja pa im omogućuje bržu reakciju na promjen tržišnih trendova.

U međuvremenu su cijene nafte na londonskom tržištu ponovo kliznule ispod 50 dolara.

Fena