Proizveden petstohiljaditi FIAT 500L

0

Petstohiljaditi primjerak modela FIAT 500L sišao je u četvrtak sa proizvodne trake fabrike u Kragujevcu. Pola miliona automobila izrađeno je za nešto manje od 6 godina proizvodnje.

Trenutno, gama modela 500L uključuje tri verzije, pri čemu svaka ima sopstveni karakter i posebnu opremu: tu su Cross sa izgledom krosovera, za 25 mm više odstojanja od tla, zatim standardna verzija Urban, namijenjena prije svega gradske uslove vožnje, kao i verzija Wagon, koja je dostupna sa sedam sjedišta.

Gamu upotpunjuju varijanta 500L City Cross, kao i specijalna serija 500L Mirror sa sistemom Uconnect LINK koji je kompatibilan sa platformama Apple CarPlay i Android Auto.

Jubilarni automobil je FIAT 500L Cross sa Multijet dizel motorom zapremine 1.6 litara sa 120 konjskih snaga u „bi-kolore“ sicilijansko narandžastoj boji sa sjajnim crnim krovom.

FIAT 500L se u posljednjih pet godina učvrstio u samom vrhu svoje kategorije automobila u Evropi, a lider je na tržištima Italije i Španije.

U 2017. ovaj model je u svojoj klasi u Evropi dostigao udio na tržištu od oko 22% i više od 52% u Italiji, a tokom protekle godine predstavljene su restilizovane verzije sve tri varijante – Urban, Cross i Wagon (produženi model sa 7 sjedišta).
U FIAT-u kažu da je u januaru 2018. godine u Evropi zabilježen porast prodaje modela 500L od 5%, u odnosu na isti period 2017, dok je u Italiji tržišni udio u ovoj kategoriji iznosio preko 50%.

FIAT-ova fabrika u Kragujevcu otvorena je u aprilu 2012, nakon tri godine intenzivnih radova i milijardu evra investicija za nadogradnju infrastrukture, renoviranje objekata i proizvodnih kapaciteta, kao i instalaciju najmodernije opreme i sistema za proizvodnju vozila.

Danas, fabrika u Kragujevcu predstavlja jedan od najsavremenijih proizvodnih pogona u okviru FCA Grupacije širom svijeta.

B92