ProCredit Holding: Uspješno povećanje novčanog kapitala

0

ProCredit Holding AG & Co. KgaA (“ProCredit”, ISIN DE0006223407), matica ProCredit grupe, uspješno je realizirala povećanje kapitala odobrenog 1. februara 2018. Emitovanje 5.354.408 novih dionica po cijeni od 11,40 eura donosi bruto prihod od cca. 61 milion  eura za ProCredit.

Nove dionice emitovane su putem ubrzanog postupka plasiranja kvalificiranim ulagačima. Dionički kapital ProCredit Holdinga AG & Co. KGaA povećan je za 26.772.040  eura, kroz novčane doprinose, sa 267.720.420 eura na 294.492.460 eura novčanih doprinosa, bez prava na preču kupovinu dionica.

U svjetlu velike potražnje za novim dionicama, Izvršni odbor i Upravni odbor ProCredit Holding AG & Co. KGaA donijeli su odluku o povećanju dioničarskog kapitala za 10% od iznosa odobrenog kapitala, umjesto za 3%. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je upisala 40% novih dionica koje čine 3,6% ukupnog kapitala ProCredit Holdinga nakon povećanja kapitala.

“ProCredit je naš dugogodišnji partner u dužničkim i kapitalnim transakcijama. Sretni smo što možemo sudjelovati u ovom prvom povećanju kapitala realiziranom putem tržišta kapitala kako bismo podržali daljnji rast Grupe i poboljšali pristup malih i srednjih preduzeća odgovornom finansiranju u našim zemljama poslovanja. ProCredit Holding i dalje je među ključnim partnerskim bankama EBRD-a u kreditiranju malih i srednjih preduzeća”, izjavio je Henry Russell, direktor EBRD-a za finansijske institucije Zapadnog Balkana, Bjelorusije, Moldavije i Ukrajine.

Borislav Kostadinov, član Izvršnog odbora ProCredit General Partner AG (jedini odgovoran subjekt ProCredit Holding AG & Co. KGaA), objasnio je: “Godinu dana nakon uvrštenja dionica našeg holding društva na Frankfurtsku berzu iskoristili smo ovaj pristup tržištu kapitala po prvi put za finansiranje budućeg rasta naše bankarske grupe. Izuzetno smo zadovoljni uspjehom ove mjere. Potražnja za novim dionicama ProCredit Holdinga značajno je premašila naša očekivanja. Veoma cijenimo činjenicu da je Europska banka za obnovu i razvoj kupila veliki broj novih dionica. Uspješno emitovanje novih dionica za nas je jasan znak povjerenja u našu grupu i naš način bankarskog poslovanja.”

Na temelju ove uspješne mjere povećanja kapitala, ProCredit planira da nastavi rast Grupe i širenje svog poslovanja sa malim i srednjim preduzećima, prije svega iz Jugoistočne i Istočne Evrope. Nove dionice ostvaruju pravo na dividende počev od 1. januara 2017. i očekuje se da će biti uključene u postojeći listing u pod-segmentu regulisanog tržišta (Prime Standard) na Frankfurtskoj berzi dana 7. januara 2018. godine.

Kapitalnu mjeru prati Berenberg kao jedini globalni koordinator sa equinet Bank kao zajedničkim voditeljem knjiga dionica i Econnext kao savjetnikom.