Preslikana situacija iz BiH: I u Crnoj Gori šverceri preuzimaju tržište cigareta

0

Legalna prodaja cigareta u prva dva mjeseca ove godine u Crnoj Gori pala je 40 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštili su predstavnici najvećih distributera.

Očekivani haos natržištu Crne Gore nastao je nakon tri velika rasta dažbina na uvoz i prodaju cigareta za nešto više od godinu. Švercerima širom Crne Gore ostaje sve veći kolač.

Tokom novembra i decembra na trafikama je pala prodaja cigareta oko 20 posto, a nekim uvoznicima su proizvođači krajem kalendarske godine vraćali akcizne markice, jer su magacini bili puni, a nije bilo izgleda za skoru prodaju novih porudžbina.

Dugi niz godina popularni brend Marlboro sada na trafici košta, na primjer, 3,6 eura, a na ulici svega 2,4 eura. Od 1. januara ove godine posljednje povećanje akcize na cigarete rezultiralo je rastom cijena od 30 do 50 centi po paklici, javljaju podgoričke Vijesti. 

Paklica najjeftinijih cigareta u lagalnoj prodaji iznosi oko 2,4 eura, dok su u uličnoj oko euro.

Kako je BiznisInfo već pisao, sličan proces se dešava i u BiH. Fabrika duvana Banjaluka obustavila je rad a Fabrika duhana Sarajevo prepolovila proizvodnju