Počela dubinska analiza koja će odrediti sudbinu telekoma

0

Vlada Federacije i resorno ministarstvo počeli su raditi dubinsku analizu stanja u dva telekoma koji su u vlasništvu Federacije.

BH Telecom je 2016. godinu završio sa nepunih 76 miliona maraka dobiti. Banjalučka Mtel grupa, koju čini Telekom Srpske, Logosoft Sarajevo i Mtel Austrija 2016. godinu završila je sa 65 miliona maraka dobiti. Iako bilježi bolje poslovne rezultate nego prethodnih godina, HT Mostar je krajem prošle godine ostvario 7,6 miliona maraka dobiti.

Za ekonomske stručnjake, upravo su poslovni rezultati telekoma izuzetno bitni.

„Jesu li ti subjekti u tom momentu spremni za privatizaciju i da li su oni dovedeni do situacije kad se može postići makimalna vrijednost – to zavisi i od situacije unutar firme i od momentalnog stanja na tržištu“, objašnjava Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo.

Stanje u BH Telecomu i HT-u Mostar bit će utvrđeno dubinskom analizom poslovanja, nakon čega će Vlada zauzeti službeni stav o sudbini ovih preduzeća.

„Cilj dubinske analize je da se prije svega snimi činjenično realno stanje kao i da se zauzmu stavovi u nekom budućem djelovanju tih operatera“, ističe Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Telekomi su neizbježna tema i sastanaka na visokom nivou. Tako su premijer Federacije Fadil Novalić izamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee razgovarali o dubinskoj analizi poslovanja BH Telekoma i HT Mostar.

federalna.ba