Pivara Tuzla ponovo promijenila vlasnika, ovaj put se zna ko je

0

RK Invest d.o.o. Sarajevo stekao je 51 posto vlasništva u Pivari Tuzla nakon što je dionice prodala Sberbank d.d. (skrbnički račun), izvještava Indikator.ba. 

Ovim je došlo do preprodaje udjela u Pivari Tuzla budući da je istovjetni udio već kupljen sredinom maja, kada je obavljena transakcija većinskim paketom dionica 
ove kompanije. 

Dionice su tada prodali ZIF Naprijed, ZIF BIG-Investiciona grupa d.d. Sarajevo, OIF LILIUM BALANCED i ZIF “MI-GROUP” d.d. Sarajevo, a kupio investitor koji posluje putem skrbničkog računa Sberbank d.d. 

Kao mogući kupac u medijima je navođen fond Altima Partners (vlasnik Banjalučke pivare) ali te informacije nisu potvrđene. 

Kao osnivač društva RK Invest d.o.o. Sarajevo u sudskom registru navodi se društvo Sagena Investment Establishment sa sjedištem u Vaduzu, Liechtenstein. 

Sagena je odranije aktivna na tržištu kapitala u BiH, a posjeduje dionice u Energonovi d.d. Sarajevo 8,3 posto i društvu OZON d.d. Travnik 0,15 posto.

Kako je BisnisInfo ranije objavio, Pivara Tuzla prošle godine je imala prihode od 28,4 miliona KM i dobit od 3,8 miliona, što govori da je riječ o veoma uspješnom preduzeću.

(Indikator / BiznisInfo)