Pedeset posto izbjeglica bit će zaposleno u Njemačkoj u roku pet godina

0

Berlin navodno planira srezati finansiranje svog programa zapošljavanja izbjeglica “posao za jedan euro”, dok Institut za tržište rada procjenjuje da će 50 posto izbjeglica biti zaposleno u roku pet godina od njihovog dolaska.

Njemački list “Süddeutsche Zeitung” (SZ) u četvrtak je citirao njemačko ministartsvo rada koje je saopćilo da će 100.000 obećanih poslova biti ukinuto.

Od 2018. godine finansiranje projekta će pasti sa 300 miliona na samo 60 miliona eura.

Ostalih 240 miliona eura će ići u “povećanje budžeta za administrativne troškove” za ured za zapošljavanje Jobcenter, što uključuje troškove osoblja, kirije i računa za potrošnju energije.

Ovaj program je uveden u augustu 2016. godine, te je godišnje trebao primati 300 miliona eura sve do 2019. godine. Ciljao je tražioce azila koji dugo čekaju na odluke o svojim zahtjevima za azil.

Međutim, kako se navodi u izvještaju, do kraja marta ove godine, prijave su stigle za samo 25.000 radnih mjesta.

Zahvaljujući bržim procedurama za procesuiranje zahtjeva za azil, izbjeglice su se “mnogo brže prebacile na osnovne socijalne naknade za tražioce posla”, piše u izvještaju SZ.

Novosti o navodnim rezovima uslijedile su nakon što je Institut za tržište rada i strukovna istraživanja izrazio optimizam u vezi sa integracijom izbjeglica u njemačko tržište rada.

Istraživači su predvidjeli da će, u roku od pet godina nakon njihovog dolaska, oko 50 posto tražilaca azila biti zaposleno.

Do prve polovine 2016. godine, 10 posto izbjeglica koje su došle u Njemačku tokom 2015. godine pronašlo je posao, 22 posto onih koji su došli 2014., te 31 posto onih koji su dobili azil 2013. godine.

Međutim, većina ovih brojki pripisuje se neplaćenim pripavničkim pozicijama i kraćim poslovima. Kada se ovi uslovi izbace iz analiza, samo pet  posto izbjeglica koje su stigle 2015. godine je bilo u radnom odnosu u prvoj polovini 2016. godine, piše Deutsche Welle.