Ovako bi trebalo izgledati novo Koševo: Investicija od 50 miliona KM

0

Ugledni arhitekta Faruk Kapidžić uradio je idejni projekt za novi stadion FK Koševo.

“Bordo arena” trebala bi imati 16.200 mjesta, a prema riječima Kapidžića, on je projektirao da se nalazi na dijelu gdje je trenutno staza za klizanje u kompleksu dvorane “Zetra”.

– Prije dvije godine, početkom maja 2015., ušao sam u jedan neformalni razgovor s tadašnjim čelnim ljudima FK Sarajevo oko problematike stadiona, standarda, uslova i rigoroznih pravila FIFA-e, te sam se kao veliki bordo navijač prihvatio zadatka da sa stručne strane Arhitekture i Urbanizma uradim neki prijedlog u cilju rješavanja konstantnog problema kluba u vezi stadiona Koševo – otkriva Kapidžić za Avaz.

Počelo je razmišljanje i sagledavanje situacije…

– Gradnja novog stadiona FK Sarajevo na Koševu omogućava klubu da napravi stadion po svojoj mjeri, pravu malu Arenu od 15-tak hiljada gledalaca s potrebnim sadržajima koji bi privukli investitore kao što je mali sportski hotel sa sportskim teretanama i fitnesima, spa centrom i restoranom, prostor za malu bolnicu za sportske povrede i hospitalizaciju, prodajni centar sportske obuće, odjeće i rekvizita, bordo fan šop, bordo kafeteriju sa salom za okupljanja, administrativne prostorije kluba i slično – kaže Kapidžić.

Tvrdi da bi sve to koštalo maksimalno 25 miliona eura.

– Stadion bi se mogao uklopiti u sadašnji regulacioni plan na mjestu predviđene dvorane za brzo klizanje, te time aktivirati i oživjeti “Zetru” sa spajanjem u jedinstven kompleks i pri tome aktivirati izgradnju predviđene parking garaže za posjetioce na sjevernoj strani kompleksa. Time bi FK Sarajevo imalo isplativ i ekonomičan stadion na Koševu – kaže Kapidžić.

Ističe da je sada na potezu FK Sarajevo da pokrene inicijativu kod opštinskih i kantonalnih vlasti.

– Svjestan da su ovakvi projekti od krucijalnih vrijednosti za opstanak države, nadam se da će vlasti imati osjećaja da organiziraju potrebne predradnje za dobivanje dozvola, jer su investitori i realizacija “Bordo arene” neupitni samo ukoliko se dobiju potrebna odobrenja od nadležnih institucija – tvrdi Faruk Kapidžić, vlasnik ADS Studija Sarajevo.

 

 

 

 

(Izvor: Avaz)