Otvoren Sajam privrede u Sarajevu

0

U sarajevskom Centru Skenderija danas je otvoren “Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2017“, koji je okupio 212 izlagača iz cijele BiH.

Sajam se održava pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ i prilika je da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti te da posjetioci vide šta je to što nudi privreda BiH.

– Sajmom privrede Centar Skenderija završava uspješnu sajamsku sezonu. Ove godine imamo 212 izlagača i njihov se broj svake godine povećava. Izlagači su iz cijele BiH, a osim privrednika, imamo privredne asocijacije, te veliki broj kantona i općina koji učestvuju na sajmu. Svi oni predstavljaju privredne subjekte i proizvode sa tih područja – izjavio je direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo privrede KS, a partneri Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

– Sajamske aktivnosti su odraz privrednih aktivnosti. Po posljednjim statističkim izvještajima, svi ekonomski parametri privrede KS su značajno rasli. Posebno raduje što se kroz ovaj sajam promovišu domaći proizvođači i domaća proizvodnja – kazao je ministar privrede KS Muharem Šabić, koji je zvanično otvario sajam.

U okviru stručno-edukativnog programa sajma bit će govora o tradicionalnoj hrani i turizmu, s posebnim osvrtom na proizvodnju sireva i valorizaciju tipičnih bh. proizvoda. Također, bit će govora o uslovima, obavezama i perspektivama izvoza namirnica životinjskog porijekla iz BiH.

Više inovativnih sadržaja u okviru sajamske manifestacije predstavit će preduzetnički i edukativni centar Networks, a među njima su nove tehnologije (3D printeri) i robotika. Posebna pažnja  bit će posvećena razvoju malih preduzetničkih kompanija i IT-a.

Sajam traje do 16 . decembra, a ulaz za posjetioce je slobodan.