Otvoren Sajam privrede Tešanj 2017.

0

U organizaciji Biznis centra Jelah – Tešanj danas je u Kreševu otvoren 13. sajam privrede Tešanj 2017 koji je okupio više od 200 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

Otvorenju sajma prisustvovale su zvanice s državnog i federalnog nivoa, kao i ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann, s obzirom na to da je Njemačka zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

Predsjednik Biznis centra Edin Jabandžić istakao je kako je osim Njemačke partner sajma i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

“Naši privrednici imaju dugogodišnju saradnju s firmama iz Njemačke i partnerstvo na ovom sajmu nam je podstrek da jačamo veze i radimo. Članovi udruženja privrednika odavno su dali veliki doprinos da Tešanj postane lokacija s povoljnim poslovnim okruženjem, ne samo za domaće, već i strane investitore”, kazao je Jabandžić.

On je dodao da u Tešnju vlada dobar poslovni ambijent te da je cilj mladima poslati poruku da je moguće na ovom području priređivati.

“Nije jednostavno, ali je moguće. Poslovne ugovore stvaramo svakodnevno, a cilj ovog sajma je da širimo pozitivnu priču o BiH”, dodao je Jabandžić.

Danas su u Tešnju svoje poslovanje predstavile firme koje su lideri u poslovanju u svojim branšama.

Načelnik Tešnja Suad Huskić je kazao kako je ovaj sajam podsticaj da više rade i da se skrene pažnja na privrednike.

“Svako društvo, država i lokalna zajednica pred sobom imaju izazove. Mi u BiH pričamo o teškim temama, a sve nas je manje. Ljudi odlaze, mladi i cijele porodice vrijednih i sposobnih odlaze i traže više nade, povjerenja, uslove rada, sigurnost, a manje svađe i priče o sukobima”, izjavio je Huskić.

Dodao je da je mlade potrebno zaustaviti javnim i privatnim investicijama, kvalitetnim školstvom, zdravstvom i jedinstvom svih.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann je izjavila da joj je drago što je njen prvi dolazak u Tešanj obilježio sajam privrede.

Prisutnima se na sajmu obratio i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji je izjavio da svjedoči optimizmu koji treba da se prenese i na druge krajeve BiH.