OPEC otklonio višak ponude nafte, ali prijeti opasnost iz SAD

0

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri ostvarili su cilj vezan za otklanjanje viška globalne ponude nafte.

Međutim, njihove napore mogle bi da ugroze rastuće zalihe u SAD i u drugim rivalskim zemljama, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Zalihe nafte u razvijenim zemljama u decembru su pale po najvećoj stopi u više od šest godina, jer su napori OPEC-a i Rusije za smanjenje ponude počeli da daju rezultata, prenosi njujorška agencija “Bloomberg” pozivajući se na ocjenu IEA.

Raščišćavanju viška ponude doprinijela je i povećana potrošnja, zbog čega je IEA podigla prognozu rasta globalne tražnje za 2018. godinu za oko 100.000 barela dnevno na 1,4 miliona barela dnevno.

Ipak, strategija OPEC-a bi mogla biti osujećena, jer uzlet cijena nafte na trogodišnji maksimum podstiče proizvodnju u SAD.

Naime, američka proizvodnja će uskoro premašiti proizvodnju u Saudijskoj Arabiji, najvećem OPEC-ovom proizvođaču nafte, i možda će do kraja godine preteći proizvodnju u Rusiji, prema podacima IEA.

OPEC i Rusija, nekadašnji veliki tržišni rivali, postigli su krajem 2016. godine dogovor o smanjenju prekomjerne ponude na globalnom tržištu nafte.

Fjučersima nafte se danas trgovalo po cijeni od blizu 60 dolara za barel, navodi njujorška agencija, prenosi Tanjug.