Oni su dokaz da je u BiH moguće graditi uspješne poslovne priče!

0

Prvi iza sebe ima decenije rada i iskustva, drugi tek nekoliko mjeseci. Prvi radi za švicarsko i slovenačko tržište, drugi tek kreće iz Kaknja. Prvi pravi košulje i bluze, drugi LED sijalice.

Riječ je o Senaidu Husiću, direktoru firme Bontex iz Maglaja, i osnivaču kompanije AM Iskra iz Kaknja Amaru Mušeljiću, koji su bili gosti 19. Business Cafea koji je u utorak održan u sarajevskom hotelu Evropa.

Ono što im je zajedničko jeste hrabrost koju su pokazali kada su pokrenuli svoje biznise i vjera da je i u Bosni i Hercegovini moguće graditi uspješne poslovne priče.

Husić je nakon dvije decenije napustio jednu od najuređenijih zemalja svijeta i u zemlji poznatoj po kompleksnoj birokratiji i nedostatku lakoće poslovanja pokrenuo biznis od kojeg danas živi skoro 300 ljudi.

Mušeljić je zbog nedostatka finansijskih sredstava napustio fakultet i podigao kredit sa nevjerovatnom kamatnom stopom od 23 % da bi obezbijedio sebi radno mjesto u zemlji iz koje mladi sve više odlaze.

Svoja iskustva podijelili su s učesnicima 19. Business Cafea održanog u Atrijum Sali sarajevskog Hotela Evropa. Ovo su njihove priče.

Senaid Husić direktor firme Bontex iz Maglaja godinama je praksu i znanje sticao u Šicarskoj. Radio je za ugledne svjetske kompanije a onda odlučio da napusti sve i investira u Bosnu i Hercegovinu. Danas maglajski Bontex, firma specijalizovana za proizvodnju bluza i košulja, oblači švicarsku vojsku i slovenačko Ministarstvo pravosuđa a već za nekoliko mjeseci očekuje ih i značajan posao isporuke 75 hiljada košulja za švicarsku željeznicu.

„Kada sam odlučio pokrenuti ovaj posao, nisam znao ništa o tekstilnoj industriji. Zapravo, nikada nisam ni radio sa košuljama. Ali kada sam izvršio analizu tržišta u Švicarskoj gdje sam tada živio, došao sam do nekih zaključaka. Njemačke firme su tada uglavnom snabdijevale švicarsko tržište tekstilnim proizvodima no one su bile samo preprodavci budući da su robu nabavljale nerijetko i u bh. gradovima kao što su Žepče i Maglaj. Tako da sam ja ustvari samo napravio jednu prečicu i sada roba iz Maglaja ide direktno u Švicarsku“, ispričao je Husić.

Kompleksne procedure administracije i pokretanja firme nisu ga obeshrabrile. Kada ste spremni na sve i očekujete dosta poteškoća, ništa vas ne može iznenaditi, kaže on.

„Znao sam da neće biti lako i očekivao sam da na početku bude problema. Bilo je mnogo razloga da se obeshrabrimo ali ja nijednog trena nisam pomislio da odustanem. Vjerovao sam u svoju ideju ali i kvalitet našeg rada i pokazalo se da sam bio u pravu. Bontex je dokaz kako lokalna radna snaga može proizvesti vrhunski kvalitetan proizvod dostojan svjetskog tržišta a ja sam uvjeren da u Maglaju imam radnu snagu na kojoj bi mi mnogi na Zapadu pozavidjeli“, rekao je Husić.

Uz podršku švicarske vlade koja je Husiću omogućila povoljan kredit Bontex je počeo sa radom 2005. i tada je u fabriku uselilo prvih 36 radnika. Danas ih ima više od 270. Već 13 godina sarađuju sa švicarskom kompanijom Weder-Meier i imaju 60-ak kupaca, uglavnom inostranih.

„Od početka smo se opredijelili šta će biti naša strategija. Realno sam sagledao stvari i uvidio da još uvijek nije vrijeme da radimo za bh. tržište. Odabrali smo kupce i poslove koji nam omogućavaju da radimo skupe poslove tj. da proizvodimo manje ali zarađujemo više“, kazao je Husić uz najavu novih projekata, od Skandinavije do Sarajeva.

Nakon 12 godina rada za insotrano tržište, Husić kaže da dolazi vrijeme i za kvalitetan nastup na domaćem.

Za razliku od Husića koji je posao pokrenuo zahvaljujući povoljnom švicarskom kreditu, osnivač i direktor AM Iskra iz Kaknja Amar Mušeljić svoj je kredit skupo platio.

Tadašnji student Mašinskog fakulteta koji je zbog nedostatka finansijskih sredstava napustio dalje školovanje prvi je posao našao u pekari. Nažalost, ili na sreću, od primanja u pekari se nije moglo živjeti pa je Amar od mikrokredita sa kamatnom stopom od 22-23 % osnovao svoju prvu firmu. AM Iskra proizvodi LED sijalice a prve količine u kakanjskom Trgošpedu već su rasprodate.

„Nakon toga prijavio sam se na konkurs Općine Kakanj koja sufinansira početničke biznis ideje. Dobio sam njihovu podršku koja nije velika ali mi je omogućila da zatvorim finansijku konstrukciju ove prve godine. Vjerovao sam u svoju ideju i nijednog trena nisam se plašio neuspjeha“, ispričao je gostima Business Cafe Mušeljić.

Kakanjska led sijalica za jednu godinu potroši električnu energiju u vrijednosti od svega 3,11 KM, dok klasična sijalica potroši električnu energiju u vrijednosti od 27 KM. Garancija na ovu led sijalicu je 2 godine.

„Zbog skromnih sredstava kojim sam raspolagao nemam klasični biznis plan. Bilo je nekih investitora ali u suštini tek sad sam u fazi izrade investicionog plana. Postavio sam sebi cilj da proizvedemo 100.000 sijalica ali tek sad vidim koliko je to veliki posao i koliko kapaciteta treba za to. Da bismo došli do tog cilja treba puno truda a ja sam u firmi još uvijek sam“, ispričao je Mušeljić.

Bez obzira na neizvjesnost pokretanja sopstvenog biznisa, Mušeljić je uvjeren da je donio dobru odluku. Mladima je poručio da je najbitnija ideja ali da se ne trebaju bojati rizika.

„Ako ne rizikujete, ne možete uspjeti“, kazao je Mušeljić mladima okupljenim u hotelu Evropa.

Nada se da će uskoro njegov proizvod prodavati širom Bosne i Hercegovine.

Autor: Bojana Šutvić