Objavljena lista najpoželjnijih poslodavaca u Njemačkoj

0

Velike tehnološke kompanije, uspješni startupovi te uticajne konsultantske kuće među deset su najpoželjnijih poslodavaca u Njemačkoj, prema istraživanju LinkedIna.

Ta je profesionalna društvena mreža analizirala koje kompanijee u najvećoj evropskoj privredi dobijaju najviše upita za zaposlenje, bilo kroz otvorene molbe ili prilikom raspisivanja konkursa za slobodna radna mjesta.

Među 10 kompanija u kojima bi Nijemci najradije htjeli posao pet je njemačkih, četiri američka te jedan holandski poslodavac. Na prvom je mjestu Zalando, internet trgovac odjećom osnovan 2008. godine, a ove godine proglašen najboljim mjestom za rad u Njemačkoj. Sjedište Zalanda je u Berlinu, a zapošljava 10.000 ljudi.

Iza njega je globalna konsultantska kuća McKinsey, a slijedi je još jedna njemačka internet kompanija, Rocket Internet.

Četvrto i peto mjesto zauzimaju američki internetski divovi Google i Amazon. Računovodstvena kompanija KPMG zauzela je šesto mjesto, a od sedmog do devetog smjestile su se njemačke kompanije. To je proizvođač sportske opreme Adidas, pa najstariji farmaceut na svijetu, Merck, te na kraju proizvođač softvera SAP koji mnogo čini na zapošljavanju autističnih osoba.

Na začelju liste još je jedna konsultantska kuća, Boston Consulting Group.