Novalić-Akdag: Cilj je da trgovinska razmjena do 2019. dosegne milijardu dolara

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je večeras, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju Vlade Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Turske Recepom Akdağom. Sastanku je prisustvovao ambasador Turske u BiH Haldun Koč.

U razgovorima je naglašena dosadašnja dobra saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Turske, posebno u oblastima privrede, turizma, trgovine, kulture i obrazovanja. Istaknuto je da dvije prijateljske zemlje imaju jako dobro izbalansiran izvoz i uvoz proizvoda, što je dokaz dobrih trgovinskih odnosa koji su od značaja za ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Premijer Novalić je informirao članove turske delegacije o provedbi ekonomskih reformi u Federaciji BiH, koje su, prvi puta nakon nekoliko godina, doprinijele rastu zaposlenih i povećanju bruto društvenog proizvoda.

– Nadamo se da će budući veliki infrastrukturni projekti i nastavak reformi potpomoći još većem rastu BDP-a i da ćemo postići stopu od 4,5 posto – naglasio je federalni premijer.

Govoreći o ekonomskoj saradnji između Turske i BiH, zamjenik premijera Turske Akdağ je rekao da je trgovinska razmjena, koja je 1996. godine iznosila 160 miliona dolara, sada 600 miliona dolara.

– Cilj je da 2019. godine bude dostignuta cifra od milijardu dolara trgovinske razmjene, što će doprinijeti ekonomskoj saradnji i većim turskim investicijama u BiH – rekao je Akdağ. 

Sagovornici su se složili da će dobra saradnja biti realizirana i prilikom provedbe budućeg projekta izgradnje brze ceste od Sarajeva do Beograda. Turska strana, kako je istaknuto, u izgradnji putne infrastrukture posjeduje veliko iskustvo i znanje koje je spremna podijeliti u realizaciji ovog projekta.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima uspostave bolje saradnje u oblasti zdravstva i razmatrane mogućnosti primjene turskih iskustava u unapređenju efikasnosti zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.