Njemački gigant, u vlasništvu Bosanaca, podnio zahtjev za stečaj

0

Njemačka kompanija za proizvodnju kuhinja Alno, čiji su najveći vlasnici bosanska porodica Hastor, podnijela je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka. 

Njemački mediji pišu da se kompanija, koja je jedan pod najvećih njemačkih proizvođača kuhinja, godinama bori s finansijskim problemima.

Kompanija je ove sedmice saopštila da više nije solventna i podnijela je zahtjev za otvaranja “postupka stečajne samouprave” tokom kojeg će pokušati, kroz restrukturiranje, riješiti probleme.

Menadžment se odlučio na ovaj potez jer kroz pregovore s potencijalnim investitorima i kreditorima nisu uspjeli postići dogovor, javljaju njemački mediji.  

Još od 1995. godine kompanija pravi gubitke, s izuzetkom nekoliko godina. Nakon objave da kompanija više nije solventna, dionice Alnoa pale su za više od 50 procenata.

Inače, porodica Hastor tek od ove godine posjeduje udio u kompaniji Alno preko svoje kompanije Tahoe Investors, i svim silama nastoji ovog giganta izvući iz finansijskih problema, a ta će se nastojanja očito nastaviti i u narednom periodu.  

Iz firme Alno je rečeno da će plan restrukturiranja kompanije, koji je započeo ranije ove godine, sada biti nastavljen pod rukovodstvom postojeće Uprave.