Nissan s rekordnom godišnjom neto dobiti

0

Japanski automobilski div Nissan u ponedjeljak je izvijestio o rekordnoj godišnjoj neto dobiti zahvaljujući smanjenju poreza u SAD-u, ali i upozorio na poslovne izglede u idućih 12 mjeseci u kontekstu snažnog jena.

Neto dobit Nissana u poslovnoj je godini koja je završila krajem marta uvećana za 12,6 posto, na 746,9 milijardi jena (6,8 milijardi dolara), pokazao je poslovni izvještaj.

Prihodi su u navedenom razdoblju uvećani za dva posto, na 11.950 milijardi jena.

Operativnu dobit pritisnuli su pak povećani troškovi, uključujući sve više poticaja na američkom tržištu, a dodatni uteg bio je negativni utjecaj skandala s inspekcijom.

Smanjenje američkih poreza anuliralo je ipak negativne faktore, rezultirajući u konačnici značajnim rastom dobiti, kazao je izvršni direktor Hiroto Saikawa.

Za tekuću fiskalnu godinu u Nissanu pak prognoziraju pad neto dobiti za 33,1 posto, na 500 milijardi jena, zbog negativnih kursnih razlika i viših troškova sirovina.

“Japanska autoindustrija u prošloj je fiskalnoj godini imala koristi od smanjenja poreza u SAD-u. Pozitivne kursne razlike pridonijele su njihovoj dobiti, no taj se utjecaj smanjuje budući da je jen u posljednje vrijeme ojačao”, kazao je za AFP analitičar savjetodavne kompanije TIW Satoru Takada.

Nissan je bio primoran povući više od milion vozila s tržišta nakon što je u oktobru lani priznao da su zaposlenici bez odgovarajućeg odobrenja obavili završnu inspekciju nekih vozila namijenjenih domaćem tržištu prije isporuke ovlaštenim trgovcima, podsjeća AFP.

Unatoč skandalu s inspekcijom, Nissan je u prošloj fiskalnoj godini prodao 5,77 miliona vozila, 2,6 posto više nego u godini ranije, pokazao je izvještaj.

Hina