Nema novca od MMF-a: Budžet FBiH stabilan, RS u problemu!

0

Produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) najvjerovatnije je mrtav, a eventualno oživljavanje ne treba očekivati prije 2019. godine, saznaju “Nezavisne”.

Kako je rekao izvor lista, u proteklih šest mjeseci nije ostvaren nikakav napredak ni kad su u pitanju akcize, koji su najvažniji uslov za aktiviranje druge tranše aranžmana, ali ni kad su u pitanju ostali uslovi.

Mirko Šarović, ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH, skeptičan je da postoji bilo kakva mogućnost da akcize budu usvojene prije izbora, što ide u prilog i ocjenama izvora da od MMF-a nema ništa do perioda formiranja vlasti nakon izbora 2018. godine.

Akcize nikad nisu bile dalje. Neko vrijeme za konsenzus po ovom pitanju je davno prošlo. Mislim da će na svakoj sjednici kako se približavamo izborima biti sve teže naći neku parlamentarnu većinu koja bi stala iza toga. Možda samo ako bi se uspostavio neki veliki politički konsenzus i pozicije i opozicije i okupljanja oko ovog pitanja, onda bi to moglo rezultirati nekim uspjehom, ali nisam veliki optimista“, rekao je Šarović za “Nezavisne“.

Međutim, izvor lista podsjeća da čak i u slučaju usvajanja akciza ostaje još nekoliko uslova prije odobravanja konačne tranše, a uslov koji je skoro zaboravljen je dubinska analiza dva telekom operatera u FBiH.

Kako je rečeno, u slučaju da su akcize odblokirane, izvjesno bi bilo očekivati blokadu prodaje telekom operatera u FBiH i zbog dokumentacije koju mnogi političari ne žele da izađe na vidjelo, ali i zbog gubitka važnih poluga partijske moći.

Osim toga, kako ističe, problemi u FBiH su toliko ozbiljni da se ni na tom planu ne može očekivati bilo kakav napredak ili približavanje suprotstavljenih stavova.

FBiH je u nešto boljoj finansijskoj situaciji pa im se ne žuri toliko. U RS je drugačije stanje i prvi problemi mogu se očekivati još pri usvajanju budžeta za 2018. godinu“, rekao je ovaj izvor.

U Ministarstvu finansija RS juče zbog sjednice Vlade nisu mogli odgovoriti kakva su njihova očekivanja kad je u pitanju mogućnost usvajanja aranžmana, ali je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, u intervjuu Srni izjavila da su teški periodi što se tiče finansija prehodani.

“Da nije bilo opstrukcije od SDS-a, PDP-a i NDP-a na nivou Sarajeva, gdje vrše vlast, u zadnjih godinu dana u budžet RS bi se slilo i dodatnih 150 miliona KM povoljnih sredstava MMF-a, a bili bi realizovani i neki prateći programi podrške drugih finansijskih organizacija”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da bi usvajanjem zakona o akcizama na nivou BiH bila, između ostalog, deblokirana i sredstva EBRD-a i omogućena intenzivna aktivnost izgradnje puteva i autoputeva, a u Vladi je pronađeno i rješenje da se u tom slučaju usmjeri i po dodatnih deset miliona KM i poljoprivrednicima i Fondu zdravstvenog osiguranja.

Zbog tih opstrukcija nije realizovana ni mjera koja se odnosi na rasterećenje privrede u pogledu smanjenja obaveza na rad, koja je predviđena Reformskom agendom, u koju su se zaklinjale sve te partije na vlasti u Sarajevu, a onda je srušile“, podsjetila je Cvijanovićeva, uz napomenu da je RS što se tiče budžeta ušla u mirnije vode, što su, kako je istakla, željele da spriječe stranke Saveza za promjene tako što su zaustavile novac za potrebe RS.

Iz Ureda premijera FBiH nisu željeli iznositi ocjenu kada bi se moglo očekivati usvajanje uslova za nastavak aranžmana s MMF-om, ali su izrazili optimizam da su spremni za scenario ukoliko do aranžmana ne dođe.

Vlada FBiH ima solidnu likvidnost, što se najbolje vidi iz činjenice da mi nismo ni izdavali trezorske zapise jer smatramo da imamo dovoljno za izmirivanje naših obaveza. Što se tiče akciza, Vlada FBiH će nastaviti da gura taj projekat prema Vijeću ministara i od toga nećemo odustati jer se kroz akcize rješava pitanje putarina, što je jako bitan uslov za nastavak izgradnje autoputeva“, rečeno je.

Kako su istakli, izgradnjom autoputa bio bi povećan i bruto domaći proizvod FBiH, te da bi to dovelo do jačanja investicija i ekonomije ukupno. Kako je rečeno, u nekim ambasadama u BiH očekuje se i pojačana retorika u svrhu skretanja pažnje s ekonomskih tema ako do aranžmana ne dođe jer će, rečeno nam je, finansijske institucije u BiH doći u veoma tešku situaciju.

(Nezavisne novine)