Napravljen prvi mobilni telefon bez baterije

0

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama predstavili su prototip mobilnog telefona bez baterije, koji koristi tehnologiju za koju se nadaju da će s vremenom biti korištena u proizvodima za masovno tržište, javlja agencija Rojters.

Telefon je djelo grupe istraživača sa Univerziteta Vašington u Sijetlu, i radi na principu generisanja malih količina energije iz radio signala, poznatih kao radio frekvencija ili ‘RF’ talasi.

 RF talasi su svuda oko nas, tako na primjer, stanice s frekventnom modulacijom (FM) emituju radio talase, stanice sa amplitudnom modulacijom (AM) takođe to rade, televizijske stanice, repetitori za mobilne telefone, svi oni emituju RF talase, izjavio je za Rojters član istraživačkog tima Vamsi Tala.

Wi-fi internet signal je vjerovatno najveći potencijalni izvor RF talasa. 

Telefon koji ne koristi bateriju

Telefon je tek prvi prototip sa elementarnom funkcijom – na prvi pogled izgleda više kao štampana ploča sa nekoliko pričvršćenih dijelova, a osoba koja poziva mora nositi slušalice i pritiskati dugme za prebacivanje između funkcija govora i slušanja.

Istraživači kažu da postoje planovi za dalji razvoj prototipova, koji će imati energetski štedljivi ekran za slanje poruka, pa čak i osnovnu kameru. Oni također planiraju verziju telefona bez baterije koji će koristiti malu solarnu ćeliju za snabdijevanje energijom.

Istraživači planiraju lansirati jedan proizvod za osam-devet mjeseci, ali nisu željeli otkriti detalje, prenio je Rojters.