Nakon Tuzlanske, prodata i Banjalučka pivara

0

Britanski fond Altima Partners prodao je danas Banjalučku pivaru za 24,77 miliona KM. Fond je svoj udio od oko 90 posto vlasništva u pivari prodao danas na Banjalučkoj berzi, piše BiznisInfo. Nije poznato ko je kupac dionica.

Ono što je zanimljivo jeste da se prodaja dešava sedam dana nakon što je na Sarajevskoj berzi prodat većinski udio u Tuzlanskoj Pivari.

Udio o 51 posto vlasništva u Pivari Tuzla koji je bio u vlasništvu nekoliko investicionih fondova prodat je prošlog petka za 3,5 miliona KM, a do danas nije zvanično poznato ko je novi većinski vlasnik.

Portal Indikator ranije je javio da je upravo fond Altima Partners kupio većinski udio u Pivari Tuzla, ali ova informacija nije zvanično potvrđena. 

Nakon današnje transakcije u Banjaluci, pretpostavlja se da su ove dvije kupovine na neki način povezane. Vjeruje da se iza ovih akvizcija stoji jedan igrač koji je preko Altime Partners preuzimanjem dvije pivare praktično poklopio bh. tržište.

Ove dvije pivare su najprofitabilnije u BiH. 

Kako je BiznisInfo ranije ekskluzivno objavio, Pivara Tuzla prošle godine je imala ukupne prihode od 28,4 miliona KM, i neto dobit od 3,8 miliona KM. Kompanija ima vrijednost imovine (nekretnine, postrojenja i oprema) od 25 miliona maraka.

Banjalučka pivara proteklih godina je imala godišnju dobit od oko 6 miliona KM.

Poređenje radi, Sarajevska pivara lani je imala dobit od oko pola miliona maraka.

Banjalučki portal Capital nezvanično saznaje da je fond „Altima“ svoje akcije u Banjalučkoj pivari prebacio na firmu koja je u njihovom vlasništvu, a ima sjedište u BiH.

Fond Altima Partners kupio je Banjalučku pivaru 2006. godine, nakon čega je poslovanje ovog preduzeća stabilizovano.

(Izvor: BiznisInfo)