Naknadu štete od VW-a traže 6024 slovenska kupca

0

Slovenski oštećenici iz Volkswagenove dizel afere mogu se nadati naknadi štete. Fond rizičnog kapitala Financialright iz Hamburga 29. marta protiv Volkswagena (VW) je podnio tužbu za naknadu štete u ime 6024 slovenska potrošača, kupca VW vozila s uređajem koji lažno mjeri emisiju ispušnih plinova.

Oni traže povrat sredstava, a od kupaca se očekuje da će vozilo vratiti proizvođaču, piše Delo.

U Evropi ostaje samo sud

Akcija je rezultat kampanje PreVWara, koju je organizirala slovenska organizacija potrošača (ZPS) zajedno s spomenutim njemačkim fondom. Volkswagen, koji je u svijetu prodao više od 11 miliona takvih vozila marke Audi, Seat, Škoda i Volkswagen (proizvedene od 2007. do 2015.) u Americi je priznao svoju pogrešku i kupcima oko 5000 vozila isplatio više od 20 milijuna dolara naknade, kao i kaznu regulatoru tržišta.

U Evropi VW to nije uradio, što je logično jer je njegov “grijeh” s ove strane Atlantika finansijski neusporedivo teži, navodi ljubljanski list. Kupcima ostaje sud, a kao i u Sloveniji, potrošači su se organizirali u Švicarskoj, Slovačkoj, Litvi, Belgiji, Italiji, Španjolskoj i Portugalu. Breda Kutin, predsjednica ZPS-a, kaže kako se do 7. januara oko 6500 slovenskih potrošača odazvalo na njihov poziv da učestvuju u kampanji. To je, u odnosu na ukupan broj prodanih vozila, procijenjenih na oko 40.000, mnogo više nego što se očekivalo.

Slovensku tužba je za Financialright, kojeg zastupa iskusna advokatska kompanija Hausfeld Rechtsanwälte, treća te vrste. U novembru prošle godine isti postupak započeo je za više od 15.000 njemačkih kupaca, a zatim za još 2000 Švicaraca.  Proces se provodi svugdje po istom načelu: vlasništvo kupaca preneseno je na fond rizičnog kapitala Financialright koji se obvezao pokrenuti postupak, snositi troškove postupka, a time i ukupni rizik. U slučaju poraza na sudu potrošači neće imati nikakvih troškova, ali ako tužitelj pobijedi moći će zadržati dio dodijeljene odštete, odnosno najviše 35 posto. 

Do pravde u Njemačkoj

To znači ako je netko prije pet godina platio 40.000 eura za automobil, on bi dobio tu svotu natrag u zamjenu za automobil koji još vrijedi npr. 30.000 eura. Naknada bi stoga bila razlika između vrijednosti, a iz te razlike bi do jedne trećine uzeo agenta Financialrighta.  Tužba je podnijeta na Okružnom suda u Braunschweigu, u Njemačkoj, gdje je sjedište VW grupe. Suđenje će uzeti u obzir slovensko materijalno pravo, koje bi prema partneru u advokatskoj firmi Christopher Rothera moglo biti još povoljniji za slovenske potrošače. (Delo.si)