Najvrijednija kompanija na svijetu ipak nije američka

0

Proizvođač iPhonea, firma Apple postala je ove sedmice prva američka kompanija čija je vrijednost na berzi premašila 900 milijardi dolara. No, američki analitički portali navode da Apple ipak nije najvrijednija kompanija na svijetu, već je to saudijski naftni gigant, firma Aramco, prenosi BiznisInfo. 

Trenutno se vrijednost Applea i Aramcoa ne može porediti jer saudijska firma nema dionice na berzi. No, za narednu godinu je zakazan historijski trenutak kada će dionice ove kompanije biti ponuđene na berzi, čime će biti određena i njena tržišna vrijednost.

Stručnjaci predviđaju da će tokom incijalne ponude dionica vrijednost Aramcoa dostići nevjerovatnih 2 hiljade milijardi dolara, čime će ona postati navrijednija kompanija čije su se dionice ikada pojavile na nekoj svjetskoj berzi.

Trenutno ta titula, historijski gledano, pripada kineskoj državnoj kompaniji PetroChina, čija je vrijednost na Šangajskoj berzi 2007. godine nakratko premašila hiljadu milijardi dolara.  

Naravno, to ne znači da će Aramco biti u cijelosti privatizovan, već se pretpostavlja da će biti prodato oko 5 posto vlasništva.

Ako budu potvrđene pretpostavke o vrijednosti dionica, to bi značilo da će Aramco dostići vrijednost skoro jednaku zbirnoj vrijednosti Applea (903 milijarde dolara), Microsofta (651 milijarda dolara), i Amazona (546 milijardi dolara).

(Autor: BiznisInfo)