Najveća transakcija u istoriji ruske automobilske industrije

0

Francuski “Renault” i drugi akcionari “Avtovaza” uložili su u najvećeg ruskog proizvođača automobila nešto više od milijardu eura kako bi mu pomogli da riješi finansijske probleme.

Transakcija je najvećim dijelom sprovedena kroz pretvaranje duga u dioničarske udjele, a njena ukupna vrijednost iznosi 107 milijardi rubalja (1,3 milijarde eura), objavio je Rostec, konglomerat u vlasništvu ruske države i akcionar “Avtovaza”, uz grupu Renault-Nissan, prenio je portal Ekonomski Online.

“To je najveća transakcija u istoriji ruske automobilske industrije”, izjavio je direktor “Rosteca” Sergei Čemezov.

“Ustvari, uloženo je više od 100 milijardi rubalja u razvoj fabrike i u brend LADA”, naglasio je.

Restrukturiranjem se udio “Renaulta-Nissana” u zajedničkom ulaganju sa “Rostecom” povećava na 61,1 odsto, a udio tog zajedničkog poduhvata u “Avtovazu” na 83,5 odsto.

Restrukturiranje je dio plana finansijskog oporavka ruskog proizvođača automobila, koji je doveden na rub propasti nakon što su rusku ekonomiju i prodaju automobila oštro pogodile međunarodne sankcije i oštar pad cijena nafte na globalnom tržištu. Zapad je Moskvi uveo sankcije zbog uloge u nemirima u Ukrajini, podsjeća AFP.

Ekonomska kriza posebno je teško pogodila “Avtovaz“, najvećeg proizvođača automobila u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, što pokazuje i podatak o prepolovljenoj prodaji automobila na domaćem tržištu početkom ove godine.

Njegova fabrika u gradu Toljatiju sada zapošljava upola manje radnika nego prije desetak godina, a trenutno, uz modele Lada, proizvodi jeftinije brendove Dacia i Datsun iz sastava grupe “Renault-Nissan”.

Zahvaljujući oporavku ruske ekonomije, nakon dvogodišnje recesije, prodaja automobila na domaćem tržištu prošle godine se povećala za 12 odsto. U takvim uslovima prodaja Lade povećana je 17 odsto i kompanija je ponovno poslovala s operativnom dobiti, napominje AFP.