MMF: Sve zemlje Evrope zabilježile ekonomski rast

0

Ekonomski rast u Evropi je vrlo snažan i u ovoj godini je zabilježen u svim zemljama Starog kontinenta, izjavio je danas u Sarajevu Jorg Decressin, zamjenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Decressin je predstavio zaključke iz izvještaja MMF-a Regionalne ekonomske perspektive za Europu za jesen 2017. godine, javlja Anadolu Agency.

“Ovo je prva godina nakon globalne ekonomske krize da su sve zemlje Evrope zabilježile rast. Očekujemo da će se u srednjem roku nastaviti ovaj snažan rast u Evropi. Međutim, postoje određeni rizici. U kratkom roku može biti nekih iznenađenja koja su naizgled pozitivna. Rast može biti jači nego što je očekivano. U srednjem roku očekujemo neka negativna iznenađenja koja su vrlo moguća, poput određenih geopolitičkih rizika i određenih razvoa događaja na finansijskim tržištima”, rekao je Decressin.

Kako je kazao, izazov u ovim “dobrim vremenima” jeste kako izgraditi dovoljno fiskalnog prostora za manevrisanje i smanjenje fiskalnih deficita.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu, zamjenik direktora MMF-a je kazao kako ostaju izazovi unapređenja upravljanja i unapređenja rada institucija, a posebno pravosuđa.

Što se tiče programa koji BiH ima sa MMF-om, Decressin je kratko prokomentarisao zašto MMF instistira na povećanju akciza na gorivo u BiH. 

“Ono što mi želimo vidjeti u programu s BiH jeste jači rast. Ono što bi postalo moguće sa novim akcizama u BiH jeste da se oslobodi velika količina finansiranja koja je neophodna za izgradnju infrastrukture. Sa izgradnjom infrastrukture to bi značilo više rasta, više radnih mjesta, više prihoda za ljude, a to bi samo po sebi dalo poticaj boljem sveukupnom rastu u BiH. Što se tiče svih daljih pitanja u vezi programa i misije MMF-a, koja je trenutno u BiH, zamolio bih vas da sačekate zaključke koje će iznijeti šef misije za BiH Nadin Ilahi, 22. novembra”, poručio je Decressin.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić ocijenio je da je današnja konferencija vrlo važna za BiH, jer pruža mogućnost uporedbe ekonomskog razvoja, rasta i ambijenta u BiH u odnosu na zemlje regije.

“Predstoji nam dug put gdje želimo da unaprijedimo naš ambijent za poslovanje. Imamo dosta stabilan bankarski sektor koji može da odgovori svim zahtjevima razvoja, imamo put ka EU i u tome ostvarujemo određeni progres i ostalo je jedino da unaprijedimo naš ambijent, prvo sebe, pa tek onda ostale uslove koji su važni da bismo naš razvoj podstakli i da bismo bili što više konkurentni i prilagođeni svemu onome što zovemo najbolji evropski standardi. Ja se nadam i optimista sam da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti u tome”, izjavio je Softić po završetku konferencije. (AA)