Ministri regiona: Sanacija Agrokora da ne bude na štetu kćerki-firmi

0

Ministri trgovine i ekonomije Srbije, BiH, Slovenije i Crne Gore danas su se na sastanku u Beogradu saglasili da će preduzimati mjere da se spriječi da stabilizacija hrvatskog Agrokora bude na štetu njegovih kćerki-firmi u tim državama.

Dogovoreno je formiranje ministarskog tima koji će svakodnevno razmjenjivati informacije o stanju firmi Agrokora u tim zemljama, a biće zatražen i razgovor sa predstavnicima Vlade Hrvatske koja je uvela prinudnu upravu u Agrokor, izvještava Beta.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je poslije sastanka novinarima rekao da će i Slovenija uskoro usvojiti poseban zakon, “lex Merkator” kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun Agrokora, a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidjele donošenje takvog zakona.

“U svakoj zemlji je različita situacija vezano za firme Agrokora. U BiH je 10 takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500”, rekao je Šarović.

On je istakao da su očekivanja učesnika današnjeg sastanka u Beogradu da sve firme Agrokora budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude “preko leđa” kćerki-firmi u regionu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima Agrokor ima kompanije, jer je Merkator S, koji zapošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenačkog Merkatora.

“Zbog stanja u Agrokoru imamo slične probleme i zato tražimo zajedničko rješenje”, kazao je Ljajić.

On je dodao da dogovor o zajedničkom rješenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabilizaciji Agrokora.

“Bićemo u svakodnevnoj komunikaciji i preduzimati zajedničke akcije. Spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima hrvatske vlade, kako bi se tamo riješila kriza Agrokora i da to ne bude na štetu kćerki-firmi”, rekao je Ljajić.

Po riječima Ljajića, postoje zakoni koji omogućuju da se i bez “lex Agrokora” zaštite kompanije Agrokora izvan Hrvatske.

Sastanku resornih ministara regiona o Agrokoru prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je potvrdio da Srbija neće dozvoliti da domaće kompanije imaju štetu zbog krize Agrokora.

Na tom sastanku su pored Ljajića i Šarovića bili i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek i ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, kao i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sastavu Agrokora, čije je sjedište u Zagrebu, posluje više od 60 firmu u regionu koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi.