MEG projekat u Cazinu: Ulaganja u Poslovnu zonu Ratkovac

0

Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP 2016. godine započeo je realizaciju Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG kojeg finanacira Vlada Švicarske, a Grad Cazin jedna je od 18 odabranih lokalnih zajednica u kojima se provodi.

Nakon godinu dana od početka realizacije, napredak koji je ostvario Grad Cazin omogućava pristup korištenju maksimalnog granta sredstava u okviru MEG projekta u iznosu od 160.000 švicarskih franaka.

Tim povodom jučer je u Cazinu boravila delegacija švicarske ambasade skupa s predstavnicima UNDP-a.

Samo godina dana bila je potrebna Gradu Cazinu i gradskoj upravi da ostvari značajan napredak u sklopu projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG. Projekat je to kojeg finanacira Vlada Švicarske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP, čiji su predstavnici danas boravili u radnoj posjeti Cazinu.

“Sastanak je bio jako konstruktivan. Drago nam je bilo čuti da je Gradska uprava Cazina prihvatila mnoge preporuke i upute MEG projekta, posebno s aspekta odgovornosti upravljanja i unapređenja komunikacije s građanima”, kazala je Dimka Stantchev Skeie, viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu Švicarske ambasade u BiH.

“Imamo već iza sebe određena iskustva. Neke konkretne poteze, odluke i rješenja smo implementirali, mislimo da tu postoji veliki potencijal, imali smo priliku da kandidujemo prioritetne projekte i mi smo ih nekoliko i kandidirali, a prvi je, naravno, industrijska zona i zajedno s našim partnerima ćemo uložiti u infrastrukturu industrijske zone i mislim da je to najznačajnija stvar na kojoj trenutno radimo. Vidimo ovdje našu šansu i mi ćemo je iskoristiti”, kaže mr. Nermin Ogrešević, gradonačelnik Grada Cazina.

Kroz Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG Cazin je kandidirao nekoliko projekata, a prvi na kojem će se konkretno i raditi je Poslovna zona Ratkovac. Zahvaljujući izvrsnim rezultatima u prvih godinu dana realizacije MEG projekta, Cazinu je omogućen pristup korištenju maksimalnog granta sredstava u iznosu od 160.000 švicarskih franaka koje će biti uložene u izgradnju potrebne infrastrukture u Poslovnoj zoni.

“Mi se trenutno nalazimo u drugoj godini realizacije MEG projekta u kojoj ćemo imati i konkretne investicije zajedno sa gradskom upravom i gradonačelnikom. Konkretno, ove će se godine realizirati, zajedničkim udruživanjem sredstava Vlade Švicarske i Grada Cazina, infrastrukturni projekat u Poslovnoj zoni Ratkovac, gdje ćemo izgradnjom pristupne saobraćajnice, vodovodne i hidrantske mreže omogućiti investitorima da dođu u Poslovnu zonu, otvore nova radna mjesta. Nadam se zaista da ćemo već iduće kalendarske godine vidjeti konkretne rezultate u PZ i nadamo se da će tu biti investitori koji su već iskazali veliki interes da prošire svoju proizvodnju ili je pokrenu u Gradu Cazinu, koji u odnosu na druge lokalne zajednice, ima niz komparativnih prednosti koje nudi kako bi ti investitori otvorili ovdje svoje pogone”, izjavila je predstavnica Švicarske ambasade.

“U ovom trenutku kroz MEG projekat partneri će izdovjiti 280.000 KM, mi ćemo izdvojiti oko 400.000 KM za ovu prvu fazu, zatim će iz projekta biti izdvojeno i 50.000 KM za start up firme, za što smo i mi u ovoj godini planirali isto toliko, i to su oni konketni projekti u tom investicionom smislu”, naglašava gradonačelnik Ogrešević.

Nakon radnog sastanka, predstavnici Švicarske ambasade i UNDP-a zajedno sa stručnim timom Grada Cazina obišli su lokaciju Poslovne zone Ratkovac ističući kako je Cazin prva od partnerskih općina i gradova koji je već implementirao niz preporuka MEG projekta.