Koje države su najveći svjetski donatori?

0

Različite nacije različito gledaju na globalni trend doniranja siromašni(ji)ma. Naravno, nisu svi u istoj mogućnosti da doniraju drugima.

Među 41 državom donatorom koja je omogućila pristup podacima o njihovoj velikodušnosti, prema OECD-u u klubu većinom najbogatijih država svijeta, Japan je na liderskoj poziciji. Između ostalog, on šalje bespovratne donacije u čak 141 državu širom svijeta. Međutim, ako bi lidersku poziciju posmatrali prema ukupnoj količini novca poslatog drugim državama, SAD bi bile na prvom mjestu. Uz ipak manji broj država, radi se o cifri od 131 države, piše Ekonomist.

Ostalih Top 10 država donatora su : Južna Koreja, Francuska, Australija, Turska, Britanija, Njemačka, Norveška, Finska.

Biti mala država, ipak nije izgovor za izbjegavanje pomoći onima kojima je to potrebno. Tako Luksemburg donira u čak 74 države svijeta. Zanimljiva činjenica je da je ukupan zbir donacija koje  Luksemburg šalje njima, manji od ukupnog zbira donacija SAD-a prema na primjer Burkini Faso.

Tokom 2014. Turska je poslala više bespovratne pomoći od Britanije a Tajland je donirao više od Kanade. Ovo ukazuje da se vremena mijenjaju i da zemlje drugog svijeta danas sve više isplivavaju na površinu.

Za više detalja pogledajte originalnu grafiku.