Indijci zainteresovani za otvaranje fakulteta informacionih tehnologija

0

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja BiH (FIPA) predvođeni sa zamjenicom direktora Blaženkom Mišković primili su delegaciju dvadesetak privrednika iz Mumbaija (Indija) u pratnji ambasadora Bosne i Hercegovine u Indiji Sabita Subašića sa ciljem upoznavanja o mogućnostima investiranja u Bosnu i Hercegovini.

Indijsku delegaciju predvodio je počasni konzul BiH u Mumbaiju Suhas Mantri, te predsjednik Indijsko-Bosanskoherecegovačkog biznis foruma Sudhir Navalakha.

Delegaciju privrednika iz Indije predstavljali su privrednici koji posluju u oblasti proizvodnje auto dijelova, proizvodnje ambalaže, zdravstvenog turizma, informacionih tehnologija, rudarstva, proizvodnje hrane, drvnog sektora, i drugi.

Predstavnici FIPA-e su privrednike upoznali o aktivnostima Agencije u oblasti promocije BiH i privlačenja stranih investicija, kao i o statusu i pravima stranih investitora u BiH, te mogućnostima uspostavljanje suradnje u različitim privrednim sektorima. Također, su ih informirali o trenutno raspoloživim investicionim projektima i lokacijama za investiranje kojih u BiH ima 400, te istakli Mittall Steel Zenica koja jednu od uspješnijih investicija u našoj zemlji.

Privrednici su se interesirali o poreznoj politici u BiH, mogućnostima uspostavljanja suradnje po modelu privatno-javnog partnerstva, ugovorima o slobodnjoj trgovini, kao i potpisanim ugovorima između BiH i Indije.  

Ambasador Subašić je istakao da je određeni broj indijskih investitora zainteresiran za eventualno otvaranje fakulteta informacionih tehnologija u BiH, što bi doprinijelo školovanju većeg broja kadrova iz te oblasti, s obzirom na potražnju bh. tržišta.

Dogovoren je nastavak komunikacije u pružanju informacija o mogućnostima poslovanja u BiH, saopćeno je iz FIPA-e.