Hrvatska: Bruto dobit banaka smanjena 47 odsto

0

Banke u Hrvatskoj ostvarile su u prvih devet mjeseci ove godine dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,63 milijarde kuna, što je oko 47 odsto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Na pad profitabilnosti banaka u devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine najviše su uticali rizici povezani s Agrokorom i povezanim kompanijama, zbog čega su banke podigle rezervacije, odnosno povećan im je trošak vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima.

U odnosu na podatke HNB-a krajem septembra prošle godine, dobit banaka prije oporezivanja smanjena je za 47 odsto, odnosno pala je za više od 2,3 milijarde kuna – s lanjskih 4,96 milijardi kuna, na 2,63 milijarde kuna krajem septembra ove godine.

Ujedno, povećao se i broj banaka koje su poslovale s gubitkom. Naime, krajem septembra prošle godine od ukupno 27 banaka s gubitkom je u prvih devet mjeseci poslovalo sedam banaka, a krajem istog mjeseca ove godine 13 banaka, odnosno polovina od 26 banaka koje su poslovale u Hrvatskoj.

Najmanji gubitak iz poslovanja koje će se nastaviti iskazala je Hrvatska poštanska banka (HPB), 109.000 kuna. U isto vrijeme prošle godine HPB je imao bruto dobit u iznosu od 146,4 miliona kuna.

„Gubitak je posljedica pogoršanja boniteta grupe Agrokor i povezanih osoba, odnosno rezultat je gubitaka koje je Banka iskazala po tim izloženostima“, obrazložili su iz HPB-a u devetomjesečnom izvještaju objavljenom krajem oktobra ove godine.

Najveći gubitak, u iznosu od 76,46 miliona kuna, odnosi se na Splitsku banku, koja je za prvih devet mjeseci prošle godine iskazala dobit prije oporezivanja od 390,2 miliona kuna.

Splitska banka u međuvremenu je promijenila vlasnika s obzirom da je francuska Société Générale grupa prodala tu banku OTP banci, a izvršenjem transakcije početkom maja ove godine OTP banka Hrvatska je stekla 100-postotni udio u Splitskoj banci, koja je postala članica OTP Grupe.

Nasuprot tome, najveću dobit prije oporezivanja u prvih je devet mjeseci iskazala Privredna banka Zagreb (PBZ) u iznosu od 916,7 miliona kuna. To je, međutim, 27 odsto manje nego što je iznosila dobit PBZ-a u prvih devet mjeseci prošle godine.

Slijedi Erste & Steiermaerkische banka, čija je dobit prije oporezivanja krajem septembra ove godine iznosila 700,4 miliona kuna i bila je 10,5 odsto manja nego lani.

Iako je uobičajeno najčešće na prvom mjestu po visini dobiti, Zagrebačka banka se na kraju septembra ove godine našla na trećem mjestu s bruto dobiti od 601,2 miliona kuna, što je u odnosu na isto vrijeme lani pad za 57,2 odsto.

Na četvrtom mjestu po visini dobiti je Raiffeisebank Austria s bruto dobiti od 339,2,4 milijlona kuna, što je smanjenje za 13,1 odsto, a na petom Addiko Bank s dobiti od 123,1 milion kuna, ili 53,8 odsto manjom dobiti nego krajem devetom mjeseca prošle godine.

Privremeni nerevidirani podaci HNB-a pokazuju i da je pet stambenih štedionica u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo ukupnu dobit u iznosu 52,98 miliona kuna, što je rast za 10,2 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Hina